Kent u deze historische pleinen nog?

Print

Kent u deze historische pleinen nog?

De ogen van de wereld zijn dezer dagen gericht op het Maidanplein in Kiev (Oekraïne). Ook in het verleden kwam het wel eens vaker tot protesten op pleinen overal ter wereld. En net als in Oekraïne bleven die niet altijd even vredevol. Wij pikken er vijf historisch belangrijke pleinen uit.


1. Tiananmen-plein (Peking, China)

Het 'Plein van de Hemelse Vrede' is het staatssymbool van de Volksrepubliek China. Van de vijftiende tot begin twintigste eeuw bevond zich hier de Verboden Stad, het paleis van de Chinese Ming- en Qing-keizers.

Op de voorzijde van dit paleis hangt nu het portret van Mao Zedong, die in 1949 op het Tiananmen-plein de oprichting van de Volksrepubliek China afkondigde.

In 1989 kwam het in Peking tot een studentenprotest. De eerste massale protestactie tegen de Chinese Communistische Partij werd bloedig in de kiem gesmoord.2. Tahrirplein (Caïro, Egypte)

Het 'Bevrijdingsplein' werd het symbool van de Arabische Lente. Begin 2011 verzamelden miljoenen Egyptenaren zich op dit plein om het ontslag te eisen van president Hosni Moebarak, die de protesten beantwoordde met heel wat geweld. Uiteindelijk trad de dictator op 11 februari na bijna dertig jaar regeren af.

Sindsdien is het plein geregeld het decor voor politieke manifestaties, onder meer tijdens de staatsgreep tegen president Mohamed Morsi.3. Place de la Bastille (Parijs, Frankrijk)

14 juli 1789 is nog steeds een van de belangrijkste data in de Franse geschiedenis. Op die dag werd de gevangenis Bastille Saint-Antoine gesloopt. Deze gebeurtenis wordt nog steeds beschouwd als het begin van de Franse Revolutie.

In het midden van het plein staat nu een gedenkzuil voor de slachtoffers van de Parijse opstanden in 1830 en 1848.4. Wenceslausplein (Praag, Tsjechië)

Een van de bekendste protestacties tegen het Sovjetregime vond plaats in 1969 in Tsjecho-Slowakije. Nadat Alexander Dubcek in 1968 de leiding van de communistische partij had overgenomen, leek er een wind van verandering te komen in het land. De vernieuwingen brachten heel wat protestbewegingen met zich mee.

Als antwoord stuurde de USSR in de nacht van 20 op 21 augustus tanks en soldaten naar Praag. De 'Praagse Lente' bereikte een triest hoogtepunt op 16 januari 1969 toen student Jan Palach zichzelf in brand stak op het Wenceslausplein. Hij overleed drie dagen later. Tientallen mensen volgden zijn voorbeeld. De Sovjet-Unie besloot in april om Dubcek te vervangen door Gustav Husak. Zijn repressief beleid maakte een einde aan de hoop op veranderingen.5. Azadiplein (Teheran, Iran)

In november 1978 werd de Iraanse sjah Mohamed Reza Pahlavi afgezet door ayatollah Ruhollah Khomeini. Het pro-westerse regime werd vervangen door een islamitische republiek.

Het 'Vrijheidsplein' bracht oorspronkelijk hulde aan de sjahs maar werd tijdens de Iraanse revolutie het decor van verschillende manifestaties tegen zijn bewind.

FiVr, Archieffoto's

.

Nu in het nieuws