Fietstaxi's voor senioren vanaf april

Fietstaxi's voor senioren vanaf april

Fietstaxi's voor senioren vanaf april

Print
Berchem - Met de steun van het district Berchem en de provincie Antwerpen start de vzw ANA met fietstaxi's. Het concept is simpel: vrijwilligers vervoeren senioren met de fiets naar de winkel zodat ze hun boodschappen kunnen doen.

"Het project kwam tot stand terwijl we aan het zoeken waren naar iets waarmee we verschillende vragen in de samenleving in één klap kunnen beantwoorden", vertelt Rob Goormans van A.N.A. vzw(Antwerps Netwerk Arbeidszorg). "Zo willen we ouderen zo lang mogelijk zelfstandig houden. Wij zijn bovendien een arbeidscentrum. We zoeken dus naar een nuttige tijdsbesteding voor mensen die moeilijk betaald werk kunnen doen." Zo kwam de vzw op het idee om fietstaxi's in te zetten voor senioren. "We zijn volop bezig met het opleiden van de eerste twee vrijwilligers en hopen in april te kunnen starten met het project", aldus Goormans.

Vrijwilligers

Het idee is eenvoudig. "Senioren kunnen onze vrijwilligers inschakelen om samen boodschappen te doen. We hebben speciale fietstaxi's besteld waarin de senioren achteraan kunnen plaatsnemen terwijl de vrijwilliger hen naar de winkel rijdt. Achteraan komt een bak om de boodschappen in te laden." A.N.A. vzw wil het project eerst in Berchem testen, vervolgens kan het uitgebreid worden naar de andere Antwerpse districten.

Aan de dienst is natuurlijk ook een kostenplaatje gebonden. "Elke rit zal dan ook 3,50 euro kosten per rit van maximaal anderhalf uur", legt Goormans uit. "We worden ook aardig geholpen door de subsidies van het District Berchem en de Provincie Antwerpen."

Berchems districtsschepen Edwin De Cleyn (CD&V), bevoegd voor senioren en armoedebestrijding, is trots op het project. "Dit kadert perfect in onze prioriteiten. We ondersteunen zo twee van onze uitgangspunten in de seniorenwerking, namelijk langer thuiswonen en het bestrijden van de eenzaamheid. Bovendien zullen de meeste vrijwilligers ook mensen zijn die arbeidsbegeleiding volgen. Zij leren hierbij vaardigheden die nuttig kunnen zijn in de toekomst."

"Het project is ook ecologisch", vult Goormans aan. "Alles gebeurt per fiets of soms ook te voet. Daarom zijn de afstanden wel beperkt. "We willen in een straal van zes kilometer werken", stelt Goormans. "Dat is dan weer positief voor de lokale middenstand", klinkt het bij De Cleyn.

Mensen die zin hebben om fietstaxichauffeur te spelen kunnen zich melden bij A.N.A. vzw. "Men moet wel een toelating van de RVA kunnen krijgen om vrijwilligerswerk te doen", legt Goormans uit. De senioren moeten nog even wachten voor ze een beroep kunnen doen op de taxi's. "Wanneer het project echt van start gaat, zullen we een telefoonnummer hebben waarop men de taxi kunnen bestellen", zegt De Cleyn.

www.anavzw.be

SaRe
Foto GVA: Districtsschepen Edwin De Cleyn (vooraan) en Rob Goormans. "De fietsen zullen er wel enigszins anders uitzien dan dit voorbeeld", aldus De Cleyn.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio