Janoekvitsj kondigt verkiezingen aan, oppositie ontkent akkoord

Print

Janoekvitsj kondigt verkiezingen aan, oppositie ontkent akkoord

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj kondigt vervroegde presidentsverkiezingen aan. Die officiële mededeling deed hij vrijdag in de hoofdstad Kiev. De oppositie spreekt echter tegen dat er al een akkoord zou zijn. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zal opnieuw de oppositie ontmoeten, vernam het Duitse persbureau DPA uit kringen van de delegatie.

Ook de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslav Sikorksi is terug met de oppositie gaan praten. Premier Donald Tusk zei dat de weg naar een akkoord nog "zeer lang" is. Volgens het Russische persbureau Interfax heeft de Russische bemiddelaar Vladimir Loekin geweigerd een akkoord te ondertekenen.

"Vervroegde verkiezingen"

In zijn mededeling zei Janoekivtsj aanvaardt een grondwetswijziging en de vorming van een regering van nationale eenheid te aanvaaren. "Ik kondig de start aan van een procedure voor vervroegde presidentsverkiezingen", zei de president zonder een datum te noemen. Volgens de tekst van het akkoord zullen de presidentsverkiezingen volgen na het aannemen van de grondwet. Ten laatste in december 2014 zullen der verkiezingen plaatsvinden. Er komt een nieuwe kieswetgeving en de Centrale Kiescommssie wordt op proportionele basis samengesteld.


Oppositieleider Vitali Klitsjko schudt de hand van de Duitse minister Steinmeier

Nieuwe coalitieregering binnen de tien dagen

"Ik start ook het proces voor een terugkeer naar de grondwet van 2004", aldus Janoekovitsj. Dit betekent dat zijn macht daalt, ten voordele van het parlement en de regering. De grondwetsherziening moet rond zijn in september, zo staat te lezen in de tekst van het akkoord.

"Ik roep tot het opstarten van een procedure op om een regering van nationale eenheid te vormen. Ik kondig maatregelen aan die nodig zijn voor het herstellen van de rust en om verdere slachtoffers in het conflict te vermijden", zo citeerde de Britse openbare omroep BBC de Oekraïense president. De ondertekenaars hebben de intentie binnen de tien dagen een coalitieregering van nationale eenheid te vormen.

Onderzoek naar gewelddaden

In de tekst van het akkoord staat ook dat er een onderzoek komt naar de recente gewelddaden. De autoriteiten, de oppositie en de Raad van Europa zullen dit gezamenlijk overzien.

Tenslotte zeggen de ondertekenaars dat de autoriteiten niet de noodtoestand zullen uitroepen, en dat zowel zij als de oppositie aan geweld zullen verzaken.

Lange onderhandelingen

De schijnbare doorbraak komt er na lange onderhandelingen met de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Polen. Het is echter oppassen met te voorbarige hoera-berichten want ak snel bleek dat de oppositie nog niet instemd met een akkoord.

Foto AFP

Lees ook: "Akkoord tussen president en oppositie in Oekraïne"

Bekijk de livestream:

MEEST RECENT