Aan Grote Markt starten opgravingen

Aan Grote Markt starten opgravingen

Aan Grote Markt starten opgravingen

Print
Mechelen - Begin maart start een archeologisch onderzoek in de buurt van de Grote Markt in Mechelen. De straatjes rondom de site op de hoek van de Frederik de Merode- met de Scheerstraat behoren tot de oudste in de stad.
Eind vorig jaar werd de stadskanker gesloopt. Nog tot 22 april loopt een bevraging van de markt om op de site een nieuwbouw te realiseren. In afwachting gebeuren er opgravingen. De straatjes rond het bouwblok zijn heel oud. Zo wordt het Nieuwwerk voor het eerst vermeld rond 1260. Verder zijn er vermeldingen van de Koestraat, de huidige Merodestraat in 1264, de Lechelstraat (nu Schoolstraat) in 1266 en de Scheerstraat in 1316.

De Scheerstraat ontleent haar naam waarschijnlijk aan Hugo de Scheerder, die er in 1317 woonde. Hij was vermoedelijk een lakenscheerder: iemand die de fijne afwerking verzorgde van de wollen weefsels die destijds 'lakens' werden genoemd. Hij woonde vlakbij de Oude Lakenhalle, die op de Grote Markt stond.

Ook de namen van drie huizen die op de site stonden zijn gekend. Deze drie huizen hadden hun ingang in de huidige Frederik de Merodestraat. Op het hoek stond het Rad van Avontuur (eerste vermelding in 1616), daarnaast de Berkhaan (eerste vermelding in 1596) en daarnaast de Gulden Hamer( eerste vermelding in 1636). "We vermoeden dat er onder deze 17de-eeuwse bebouwing een veel oudere bebouwing schuilgaat, die kan teruggaan tot de 12de eeuw en die georiënteerd was op de Scheerstraat", vertelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio