Brug aan Zennegat voorlopig in gebruik gesteld

Brug aan Zennegat voorlopig in gebruik gesteld

Brug aan Zennegat voorlopig in gebruik gesteld

Print
Mechelen - De nieuwe beweegbare fiets- en voetgangersbrug over de Leuvense Vaart aan de Zennegatsluis in Mechelen is voorlopig open voor het publiek. "Het gaat wel nog om een proefperiode", zegt woordvoerder Kevin Polfliet van Waterwegen en Zeekanaal.
Het Zennegat, de buurt rond de sluis die het kanaal Leuven-Dijle verbindt met de Dijle en de Zenne, ligt centraal in een gebied van jaagpaden. Die zijn ideaal om veilig vanuit Boom en Willebroek naar Mechelen te fietsen, maar de ontsluiting van het Zennegat was niet ideaal. Daarom werd in 2010 het startschot gegeven voor de bouw van twee bruggen aan de Zennegatsluis: een vaste brug over de Zenne in gebruik sinds juni 2012 en de beweegbare brug over de vaart.

De realisatie van de brug en de openstelling ervan heeft lang aangesleept. "Het gaat om een beweegbare constructie waarbij een voor Vlaanderen volledig nieuw concept werd toegepast. Bovendien werd de brug in afwerkingsfase nog aangevaren door een binnenschip en was het jaagpad langs de Zennegatvaart tijdelijk onderbroken voor werkzaamheden voor het Sigmaplan", legt Polfliet uit.

Tegen het toeristisch seizoen hoopt Waterwegen en Zeekanaal de brug in definitief in gebruik te nemen. Voorlopig is ze nog op proef open. "Bedoeld om het bedieningspersoneel tijd te geven om te wennen aan de bijzondere constructie en om eventuele kinderziekten te kunnen opsporen. Korte of langere onderbrekingen van de overgang zijn dus nog steeds mogelijk", stelt de woordvoerder.

SVH

Archieffoto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio