39 Vlaamse pleegkinderen zonder geldige papieren

39 Vlaamse pleegkinderen zonder geldige papieren

39 Vlaamse pleegkinderen zonder geldige papieren

Print
39 kinderen die al jaren in Vlaamse pleeggezinnen wonen, hebben nog altijd geen geldige papieren. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen in het Vlaams parlement bevestigd. Enkele weken geleden beweerde men nog dat het om "unieke gevallen" ging.

Al jaren proberen sommige Vlaamse pleegmoeders de identiteit en de papieren van hun pleegkind in orde te krijgen, maar ze vangen overal bot. Pleegzorg, jeugdzorg, justitie, geen enkele dienst kan hen helpen. Daardoor kunnen hun kinderen niet op reis, hebben ze geen verzekering en kunnen ze zich niet aansluiten bij sportclubs. Sommige kinderen werden vanuit het buitenland officieel aan ons land overgedragen. Anderen werden hier geboren bij illegale moeders en kwamen nadien in de pleegzorg terecht.

Deze week verklaarde minister van Welzijn Vandeurzen in de commissie Welzijn dat er minstens 39 pleegkinderen "problemen hebben met hun verblijfstatuut". Antwerpen spant de kroon met 11 situaties, Oost-Vlaanderen heeft er 8, Brussel en Vlaams-Brabant beiden 7, West-Vlaanderen 4 en Limburg 2.

Vandeurzen verklaarde dat de dossiers eigenlijk de verantwoordelijkheid zijn van Justitie. Hij schreef ook een brief aan Maggie De Block met de vraag voor overleg. "Maar voorlopig heeft het overleg met de federale overheid nog niet plaatsgevonden."

"Onvoldoende"

"Het is van cruciaal belang dat dat overleg zo snel mogelijk plaatsvindt", zegt commissielid Else De Wachter (sp.a). "Dit gaat om kinderen. Hier moet prioriteit aan gegeven worden. De verkiezingen naderen en dan durven de zaken al een stil te vallen."

Commissielid Marijke Dillen (Vlaams Belang) vindt de reactie van de minister onvoldoende. "Dit is zijn verantwoordelijkheid, maar hij trekt de paraplu open."

Lees ook: Burgemeester onderneemt stappen om zaak-Romeo op te lossen

SVN, RALI
Foto GVA

.

Nu in het nieuws