Kippenkwekerij zaait onrust

De aanvraag voor de vestiging van een nieuwe kippenslachterij in de Temsese Haagdam zorgt voor ongerustheid in de drie naburige gemeenten.

Op de betrokken locatie volgden enkele kippenslachterijen elkaar de voorbije jaren op. Tot 23 februari loopt een openbaar onderzoek rond een nieuwe milieuvergunningsaanvraag. Daarna is het aan de gemeente om de provincie te adviseren.

Groen-gemeenteraadslid Raf Catthoor pleit alvast voor een negatief advies. "Het gaat om een kippenkwekerij en -slachterij, met een slachtcapaciteit van maximum 70.000 kippen per dag. De locatie is de voormalige kippenslachterij Van Hoey, in het verleden gekend voor milieuhinder: zowel hardnekkige geurhinder als het lozen van vuil afvalwater, dat in de Barbierbeek terechtkwam. Deze waterloop stroomt doorheen een beschermd landschap van bolle akkers. Deze kleine industriezone past helemaal niet in de omgeving."

Schepen van Milieu Franky De Graeve (CD&V) moet eerst de uitslag van het openbaar onderzoek afwachten. "Pas op 3 maart zal het schepencollege zijn advies formuleren. Intussen zijn er twee bezwaarschriften ingediend en hebben de gemeenten Beveren en Kruibeke hun bezorgdheid geuit. De locatie ligt aan een 'drie gemeentenpunt'. De milieuambtenaren van de drie gemeenten zijn intussen al ter plekke geweest. We zijn effectief van plan een milieueffectenrapport (MER) aan te vragen. Maar als het bedrijf zich volledig aan de regels houdt, kan het probleemloos aan de slag in deze zone."

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Waas.

GUY VAN VLIET

Foto Gert Cools: Raf Cathoor bij de Barbierbeek

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio