"Akkoord tussen president en oppositie in Oekraïne"

Print

Akkoord tussen president en oppositie in Oekraïne

Bemiddelaars van de Europese Unie en Rusland hebben met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de Oekraïense oppositie een preliminair akoord bereikt omtrent een oplossing voor de crisis, zo heeft de presidentiële kanselarij vrijdag bekendgemaakt.

"De onderhandelingen over een regeling van de politieke crisis in het land met deelname van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, de leiders van de oppositie, en ook vertegenwoordigers van de Europese Unie en Rusland, zijn afgelopen", staat in de mededeling.Over de inhoud van het compromis is niets bekendgemaakt. Het akkoord moet om 11 uur Belgische tijd ondertekend worden, zegt de kanselarij.

Volgens de Oekraïense televisie voorziet het akkoord vervroegde presidentsverkiezingen, een coalitieregering en een grondwetswijziging.

Het was nog niet mogelijk bevestiging uit Europese hoek te verkrijgen.

Via Twitter liet de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslav Sikorski enkel weten dat "na onderhandelingen die de hele nacht hebben geduurd, de discussie om 07.20 uur is gestopt". De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius waarschuwde dat er "voor de middag niets definitiefs is".

Eerder hebben Sikorski en zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier gezegd dat er de komende uren een nieuwe ontmoeting met Janoekovitsj is gepland, maar beiden wilden journalisten daarover niets meer vertellen. Jan Tombinski, hoofd van de Europese delegatie, bevestigde dat er een nieuwe vergadering komt.

Lees ook: "Dit is de beschaving voorbij"Rustige nacht

Bij de bloedige straatgevechten tussen regeringstegenstanders en ordetroepen zijn in hoofdstad Kiev sinds dinsdag al minstens 77 mensen omgekomen, zo heeft het Gezondheidsministerie vrijdag meegedeeld. Er zijn 577 mensen gewond geraakt, van wie er 369 in het hospitaal zijn beland.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag was het verhoudingsgewijs rustig. Demonstranten maken zich niettemin op voor nieuwe botsingen met de politie.

Lees ook: "Gaan de medestanders afstand nemen van Janoekovitsj na sancties?"

Belga, Foto's Reuters/EPA

Bekijk de livestream:

Nu in het nieuws