"Er komen meer sluikstorten in Antwerpen"

Er komen meer sluikstorten in Antwerpen

"Er komen meer sluikstorten in Antwerpen"

Print
De Antwerpse vuilnismannen- en vrouwen legden gisterochtend tijdelijk het werk neer. De oorzaak was het nieuws in uw krant over de uitbreiding van de sorteerstraten en het afbouwen van de klassieke afvalophaling aan huis.

Over tien jaar zal tachtig procent van de ophaling van het Antwerpse huishoudelijk afval via de sorteerstraten gebeuren. Dit was reden genoeg voor de vuilnismannen en -vrouwen om donderdahochtend niet uit te rijden.

In de loods van Stadsreiniging aan de Generaal Armstrongweg stond het personeel tussen de vuilniswagens. "Het wordt allemaal te veel", zegt een vuilnisman. "Steeds meer collega's hebben schrik voor hun job. Het stadsbestuur herhaalt dat er geen naakte ontslagen vallen, naakte ontslagen vallen, maar wat met de collega's die werken met een contract van bepaalde duur? Bovendien voelen we ons steeds meer geviseerd, zeker met de besparingen die eraan komen. Ons is nooit iets verteld over die tachtig procent. Dit is een andere manier van te zeggen dat veel mensen zullen vertrekken."

Sluikstorten

Er zijn ook twijfels over de haalbaarheid van het plan van schepen van Stads- en Buurtonderhoud Philip Heylen (CD&V). "Ik zie mensen niet direct enkele tientallen meter wandelen om hun afval weg te gooien in een sorteerstraat", zegt een andere vuilnisman. "Ik vrees dat er weer veel sluikstorten gaan komen."

Een collega van hem gelooft wel in het principe van de sorteerstraten. Het is volgens hem niet meer van deze tijd om vuilniswagens overal door de straten te sturen. "Toch deel ik de vreugdekreten van sommigen over dit systeem niet helemaal", zegt de vuilnisman. "Eigenlijk hou ik mijn hart vast. Je gaat aan de sorteerstraten bijna permanent een vuilniswagen moeten zetten om de sluikstorten te verwijderen."

Lees ook Oppositie verdeeld over verdwijnen vuilniswagens
En Antwerpen bant vuilniswagen

Lees meer in uw krant.

SVW

Foto Patrick De Roo

MEEST RECENT