Elke kleine zelfstandige zal moeten betalen voor muziek in de zaak

Elke kleine zelfstandige zal moeten betalen voor muziek in de zaak

Elke kleine zelfstandige zal moeten betalen voor muziek in de zaak

Print
171.000 kappers, bakkers en andere zelfstandigen met minder dan 9 mensen in dienst moeten straks betalen voor de muziek die ze draaien, in totaal goed voor zowat 10 miljoen aan auteursrechten. Dat is volgens experts het gevolg van een nieuwe wet van minister Vande Lanotte, zo schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

"De auteurswet komt in de plaats van het akkoord dat in 2009 werd gesloten tussen de auteursrechtenmaatschappijen Sabam en Simim en de werkgeversorganisaties.Toen is afgesproken dat kleine bedrijven werden vrijgesteld", zegt Olivier Maeterlinck van BEA, de federatie van de Belgische muziekindustrie.

"Omdat de nieuwe wet voorziet dat de minister tarieven oplegt, valt die vrijstelling weg. Daardoor dreigt een lange periode van rechtsonzekerheid en processen, ook omdat er geen overgangsmaatregelen zijn."

"Sluikse lastenverhoging"

Volgens Simim, dat de rechten van de muziekproducenten vrijwaart, dreigen die 171.000 zelfstandigen samen zowat 10 miljoen euro te moeten ophoesten aan auteursrechten. Voor Peter Dedecker (N-VA) is dat een sluikse lastenverhoging voor de kleine bedrijven.

"Desinformatie", zegt Johan Vande Lanotte. "Voor bedrijven met minder dan 9 werknemers verandert er niets. Ik zal de vrijstelling opnemen in de uitvoeringsbesluiten."

De auteursrechtenmaatschappijen reageren sceptisch. "Dat is een belofte die de minister niet zal kunnen houden", zegt Krista D'Haeseleer van Simim. "Dat zou in strijd zijn met de Europese regels."

Belga, Archieffoto PN

Nu in het nieuws