1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Applaus voor Verhofstadt in Kiev

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) heeft donderdagavond het Maidanplein in Kiev bezocht. Hij sprak er de manifestanten toe en kreeg daarvoor een stevig applaus.

drombouts

Verhofstadt is tevreden met de sancties die de EU gaat nemen tegen het regime van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. "Alleen moest die beslissing al weken of maanden geleden genomen zijn", vindt hij. "Dé vraag is nu: gaan de medestanders van Janoekovitsj tegen wie de sancties gericht zijn, afstand nemen van de president?"

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beslisten donderdag een visumban in te voeren, Oekraïense tegoeden in Europa te bevriezen en geen materiaal meer uit te voeren dat voor ordehandhaving kan worden ingezet. Technische werkgroepen bekijken nu tegen welke personen uit de entourage van Janoekovitsj die sancties gericht zullen zijn.

"De lijst van mensen moet breed genoeg zijn", vindt Verhofstadt. "We hebben gezien hoe het gelopen is met Syrië. Er werden nu eens sancties uitgevaardigd tegen tien mensen, dan kwamen er vijf bij, later nog eens een paar... Dat heeft absoluut niet geholpen." Als er voldoende personen geviseerd worden, kunnen die eventueel afstand nemen van Janoekovitsj en zo een opening creëren voor een doorbraak, argumenteert Verhofstadt.

De Belg bezocht in de loop van de avond ook het Onafhankelijkheidsplein, het centrum van de protesten tegen Janoekovitsj en de plaats waar donderdag tientallen doden vielen. Verhofstadt sprak er op het podium en zei de duizenden manifestanten dat "jullie niet Europa moeten bedanken, maar omgekeerd. Het zijn jullie die de Europese normen en waarden verdedigen". Ze bedankten hem met een stevig applaus.

De fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement wil donderdagnacht ook nog de leiders van de oppositie ontmoeten. Zij zitten voorlopig vast in het Oekraïense parlement, waar gedebatteerd wordt over de vraag van de oppositie om de grondwet van 2004 opnieuw in te voeren en vervroegde verkiezingen te organiseren. Op die laatste vraag zou Janoekovitsj alvast willen ingaan.

Foto Belga

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Guy Verhofstadt