"Dit is de beschaving voorbij"

Dit is de beschaving voorbij

"Dit is de beschaving voorbij"

Print
De Oekraïense hoofdstad Kiev zag er donderdag uit als een stad in oorlog. Overal lagen lijken, rond het Maidanplein klonken voortdurend schoten. Betogers en ordetroepen vielen elkaar aan en over het plein en de omliggende straten dreven dikke zwarte rookwolken.

Het woensdag gesloten bestand werd al meteen weer verbroken. Betogers en de politie gingen elkaar zelfs nog feller te lijf. Na een woelige dag was de balans ‘s avonds opgelopen tot zeker 75 doden en honderden gewonden.

De bronnen spreken elkaar wel sterk tegen. Volgens de autoriteiten zijn er sinds dinsdag al 64 doden gevallen, maar ziekenhuizen spraken van zeker 70 doden op donderdag alleen en de oppositie van ten minste honderd. De politie maakte melding van 546 gewonde agenten, terwijl volgens de demonstranten meer dan duizend mensen gewond raakten.

Sluipschutters van de politie schoten opnieuw met scherp op de betogers. Ze gebruikten oorlogswapens als kalasjnikovs en riotguns. “Het is de beschaving voorbij”, zegt vtm-journalist Patrick Van Gompel vanuit Kiev. “Als je sluipschutters inzet tegen mensen die eerst met knuppels vochten, overtreed je een duidelijke grens.”

Russische soldaten

Geïmproviseerde veldhospitalen worden opgericht in de lobby’s van hotels. “Vandaag zag ik nog zeker tien lijken buitengedragen worden, onder het gehuil van hun moeders”, zegt Van Gompel.

In het tumult en de verwarring hebben de demonstranten naar eigen zeggen ook een soldaat van de Russische elite-eenheid Spetsnaz gevangengenomen nadat ze hem herkend hadden aan een militair embleem. Het bewijst volgens de betogers dat Moskou al militairen heeft gestuurd. Er zijn geen onafhankelijke berichten, beelden of foto’s die het voorval bewijzen.

“De strijd hier is heel anders dan wat ik in Egypte heb gezien. Er is geen religieus aspect en er wordt duidelijk gestreden tegen de regering, die het volk als vazallen van Poetin beschouwt”, aldus Van Gompel.

Lees ook:

EU over onrust in Kiev: "Er mag geen straffeloosheid zijn"
Donderdag 100 doden in Oekraïne
Einde aan "anti-terreur"operatie in Kiev
Twee agenten gedood bij granaataanvaal op kazerne in Lviv

Lees meer in uw krant.

RD / DEVA

Foto AFP

.

Nu in het nieuws