Diplomatiek offensief of burgeroorlog

Print
Of het nu de oproerpolitie was dan wel de oppositie die donderdagochtend de vijandelijkheden op het Maidanplein in Kiev heeft hervat, is niet relevant meer. Beide partijen schuiven toch de verantwoordelijkheid in elkaars schoenen.

De nieuwe escalatie van geweld heeft wel het leven gekost aan tientallen mensen, aan beide kanten van de barricades. De hallucinante beelden van mensen die werden neergekogeld, kwamen zo goed als live op tv en veroorzaakten algehele verbijstering en verontwaardiging.

Dit moet ophouden, maar hoe? Europa kiest voor het herstel van de dialoog, al wordt het een heksentoer om alle partijen rond de tafel te krijgen. Sancties uitvaardigen is niet zo eenvoudig. President Viktor Janoekovitsj persoonlijk aanpakken zou hem misschien definitief in de armen van Vladimir Poetin drijven. De tegoeden van de mindere goden van het regime blokkeren en ze inreisvisa weigeren behoren tot de beperkte maatregelen waarover de Europese Unie beschikt.

De ervaring leert dat economische maatregelen doorgaans uitsluitend de man in de straat raken. Een embargo op wapenexport - dat er zeker niet komt - of op uitrusting voor de oproerpolitie klinkt misschien indrukwekkender, maar zal evenmin veel zoden aan de dijk zetten. Dergelijke regimes beschikken over propvolle arsenalen en als tekorten ontstaan, zal het Kremlin die prompt aanvullen.

De Russen hebben trouwens een punt als ze zeggen dat alleen de Oekraïense autoriteiten worden bedreigd met sancties, terwijl de extremistische groepen bij de oppositie met rust worden gelaten. De EU moet er rekening mee houden dat niet alle groeperingen met dezelfde motieven strijden en dat sommige er alleen op uit zijn om een heksenketel te creëren en de natie te verscheuren.

De politieke chaos in Oekraïne heeft het land op de rand van de financiële en economische afgrond gebracht. De munt staat onder druk, wat tot desastreuze gevolgen kan leiden voor de Centraal-Europese landen die economische banden hebben met Oekraïne. Het land kraakt in zijn voegen en bedreigt een hele regio met instabiliteit. Hier is een grootscheeps en vastberaden diplomatiek offensief nodig vooraleer een regelrechte burgeroorlog uitbreekt.

door Dirk Castrel

MEEST RECENT