1 / 17
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Paarden(f)luisteraar houdt spreekuur in Hof ter Heyden

In Hof ter Weyden, vlakbij de bekende Bakkersmolen in Wildert, kan je vanaf heden terecht voor Natural Horsemanship of paardenfluisteren. Vrouw des huizes, Erika Ver Berne begeleidt paarden op een natuurlijke en paardvriendelijke manier.

Rombouts Dominick

Als u de film de 'Horsewhisperer' heeft gezien, weet u meteen waarover het gaat. Paardenfluisteren is een andere benadering van het klassieke 'leren paardrijden'.

De techniek benadrukt een goed begrip van paardengedrag en een juiste communicatie met paarden, gebaseerd op hun natuurlijke interactie in het wild. Centraal staat een positieve omgang met paarden, gebaseerd op vertrouwen en zachtere, natuurlijke methodes. Zo worden er bijvoorbeeld geen bit en sporen gebruikt.

Voor het opbouwen van een relatie tussen mens en paard, wordt gebruikgemaakt van communicatiemethoden die zijn ontleend aan observaties van paarden die in het wild leven. Het paard wordt door de mens benaderd net als paarden onder elkaar doen. Hierbij gebruikt de paardenfluisteraar de natuurlijke instincten en kuddementaliteit van paarden.

"Een blik, een kleine aanwijzing of zelfs enkel maar een gedachte kunnen volstaan om een reaktie te krijgen", vertelt Erika. "Een paard voelt feilloos aan hoe een mens zich voelt."

Stap voor stap

"Er wordt stap voor stap gewerkt: eerst aan het touw vanop de grond, tot de verhouding paard-mens er een van wederzijds vertrouwen en respect is. Voor een paardenliefhebber gaat er niets boven het gevoel dat je paard écht bij je wil zijn. Je paard luistert naar je zonder dwang en jij luistert naar je paard. Je leert je paard te lezen aan de hand van zijn lichaamstaal. Een blik in de ogen, de stand van de oren, een subtiele beweging van het lichaam."

Onhandelbare paarden

"Soms komt een moeilijk paard in training", zegt Erika Ver Berne. "Zogenaamd onhandelbare paarden verliezen plots hun gedragsstoornissen. Dan behoren die paarden - en hun eigenaars - tot de gelukkigste wezens." "Onze paarden leven in groep, hebben de mogelijkheid in hun loopstal te schuilen en te eten maar kunnen dag en nacht naar de wei lopen. Ze krijgen enkel ruwvoer van de beste kwaliteit en de weigrond is aangepast aan hun behoeften. Ze dragen geen ijzers want die zijn schadelijk voor de gezondheid omdat de doorbloeding erdoor tegengehouden wordt. Een deken dragen ze nooit in de winter want dat hindert hun auto-temperatuurregulatie", zegt Erika.

"Op Hof Ter Weyden houden we ons strikt aan deze principes en onze paarden leven er gelukkig. Wie wil, kan gerust een kijkje komen nemen om onze werkwijze te leren kennen. We hebben een trainingsstal ter beschikking en helpen mensen graag verder met lessen of het zadelmak maken van hun paard. Ook organiseren we speelnamiddagen voor jong en oud. En al wie een beetje bang is maar zich toch aangetrokken voelt tot paarden, is bij ons ook aan het juiste adres', vertelt Erika Ver Berne.

Info: erika.ver.berne@gmail.com, 0468.19.21.00

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio