1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Boskruis tegen blootgatters krijgt een beurt

De gemeente Zandhoven gaat het kruis van Blommerschot in Pulderbos restaureren. Maar het is in zodanig slechte staat, dat mogelijk de rechterhelft van Christus niet meer te redden valt.

matthyssen kristin

Paul Stulens (Vlaams Belang) had de verloederde toestand van het wit boskruis in de Kruisdreef in Pulderbos en de schandpaal in Viersel nog eens op de gemeenteraadsagenda gezet. Anderhalf jaar geleden deed hij dat ook al. "Omdat het een monumentengemeente onwaardig is hoe het kruis en de schandpaal eruit zien. Ik kan de rotte bakstenen zo uit de sokkel van het kruis halen", foeterde Stulens. "De CD&V is toch een christelijke partij? De schandpaal werd het voorbije jaar wel eens ontmost, maar waarom zet de gemeente er geen anti-mosproduct op, want er begint al opnieuw groen op te groeien." Schepen van Openbare Werken Rudy Willems (CD&V) was fier te kunnen melden dat de gemeente op 22 januari beslist heeft om het kruis een onderhoudsbeurt te geven. "En ik moet geloven dat jullie net drie weken geleden die beslissing genomen hebben, juist als ik het op de gemeenteraadsagenda zet?", reageerde Stulens verrast. "Hoe kan ik dat controleren?" Louis Lenaerts, voorzitter van de gemeenteraad, vertelde dat hij met vzw Molenkring het voorbije jaar een bezoek aan het boskruis had gebracht en de lamentabele staat zelf ook vastgesteld had. "Ik vrees zelfs dat de rechterkant van Christus niet meer de restaureren valt. We moeten misschien een deel vervangen." Het boskruis, dat tegen de grens van Oostmalle en Zoersel ligt, werd in 1931 lang voor de aanleg van de E34 gebouwd op een zessprong. Er hangt een grappige anekdote aan vast. Rond 1930 opende naturistenvereniging De Spar vijftig meter verderop een nudistenterrein. In een eigenhandig gebouwd 'nudarium' deden ze aan naaktzwemmen en naaktgymnastiek. Volwassenen en kinderen moesten wel apart recreëren.

De omwonenden spraken van de 'blootgatters' en vertelden overal van de vele onnoemelijke dingen die zich daar afspeelden. Volgens de legende zou een stroper tijdens zijn nachtelijke tocht door het bos acht naakte vrouwen zijn tegengekomen. Hij viel in slaap op een kruispunt van dreven en werd de volgende dag wakker zonder iets terug te vinden van zijn nachtelijke avontuur. De pastoor was zo onder de indruk van het verhaal van de stroper, dat hij op die plaats het kruis van Blommerschot liet oprichten om de 'heksen' te verjagen.

Dat het kruis tegen de 'blootgatters' nu dusdanig in verval is, komt ook omdat er voor dit soort niet-beschermde monumenten geen subsidies meer gegeven worden. De gemeente, die eigenaar is van het kruis, had daar eerst op gehoopt. Aan het kruis staat een houten hut, waar 's zomers senioren komen kaarten of kletsen. Ook de jeugd klit er wel eens samen.

Op Stulens' aanklacht over de vermeende verloedering van de Vierselse schandpaal, antwoordde burgemeester Luc Van Hove (CD&V) dat een schandpaal geen gladde obelisk moet zijn, maar er best wel wat verweerd mag uitzien.

KRISTIN MATTHYSSEN

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio