Massaal aanschuiven voor tickets pontonbrug

Print

Massaal aanschuiven voor tickets pontonbrug

Antwerpen - Er werd gedrumd zaterdag voor het Antwerpse stadhuis. Het publiek kon kaarten kopen om in het eerste weekend van oktober via een pontonbrug over de Schelde te wandelen.

De brug, die de vlucht uit de stad aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in herinnering brengt, hoort bij een reeks evenementen die 100 jaar Groote Oorlog herdenken. In oktober krijgen 100.000 mensen die een ticket kochten de kans om te voet de Schelde over te wandelen.

Dat kon tot nu toe drie keer in oorlogstijd, vier keer door het dichtvriezen van de Schelde, en een keer in het teken van een gelijkaardige viering. “De pontonbrug staat symbool voor de brug die we willen maken tussen generaties. Van een oorlogsbrug toen maken we nu een vredesbrug”, aldus Vlaams minister Geert Bourgeois voor Toerisme.

“Ik was bang op die brug”, herinnert de 105-jarige Josée Heyrman (foto onder). Als meisje van 5,5 gebruikte ze de pontonbrug samen met haar mama en zus Irène. “Via die vlotbrug was het makkelijk om naar de Koekenstad te gaan. Want de overzetboten waren naar Nederland om niet in Duitse handen te vallen. Ik weet nog dat het water tegen de brug klotste en dat de brug zakte omdat er veel volk op liep. Ik was blij dat ik aan de overkant was.”

JVB
Foto's PDR