Barroso waarschuwt Schotten: "Kans op EU-lidmaatschap is klein"

Print

Barroso waarschuwt Schotten: Kans op EU-lidmaatschap is klein

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso acht het "zeer moeilijk, bijna onmogelijk" voor een onafhankelijk Schotland om lidstaat te worden van de Europese Unie. Zo blikte hij zondag op de Britse openbare omroep BBC vooruit naar het referendum over onafhankelijkheid dat in september in Schotland wordt georganiseerd.

"Ik denk dat het extreem moeilijk, bijna onmogelijk" wordt voor een onafhankelijk Schotland om te integreren in de Europese Unie, want de toetreding van een land "moet goedgekeurd worden door alle andere lidstaten van de Europese Unie", zo stelde Barroso.

Volgens Barroso wordt dat des te moeilijker indien het land in kwestie voortkomt uit een land dat reeds lid is, zoals Groot-Brittannië. Hij wees op de Spaanse weigering om Kosovo als staat te erkennen na de afscheuring van Servië. Servië is weliswaar nog geen lidstaat, maar volgens de Commissievoorzitter gaat het in bepaalde opzichten toch om een gelijkaardig geval.Barroso beklemtoonde echter dat het aan het Schotse volk toekomt om over zijn toekomst te beslissen tijdens het referendum van 18 september. Het is allesbehalve zeker dat de voorstanders van een onafhankelijk Schotland het pleit zullen winnen. Al ruim twintig jaar lijkt elke peiling te tonen dat slechts één op drie Schotten voorstander van onafhankelijkheid is.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague waarschuwde de Schotten in januari nog dat de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie bijzonder moeilijk zullen worden.

De Schotse regering gaf als repliek dat een Brits referendum over een exit uit de Europese Unie in 2017 "het echte risico" voor Schotland is. "Dan zouden we er buiten onze wil om uitgezet worden".

Belga, Foto's PN

.

Nu in het nieuws