'Opgegeven' jongen met hersentumor weer gezond

'Opgegeven' jongen met hersentumor weer gezond

'Opgegeven' jongen met hersentumor weer gezond

Print
Exact vijf jaar geleden werd een agressieve hersentumor vastgesteld bij Xander Daems (9) uit Nijlen. De jongen was op dat moment vier en zijn leven hing plots aan een zijden draadje. Alles wees erop dat hij aan zijn laatste maanden bezig was. Maar vandaag blaakt de jongen weer van levenslust: een mirakel heeft zich voltrokken.

Xander was altijd een gezonde jongen geweest. Maar de jongen kloeg vijf jaar geleden plots over hoofdpijn. Na een reeks onderzoeken kwam het beenharde verdict voor mama Nancy en papa Peter: de jongen had een hersentumor. De tumor was zo ver gevorderd en zo agressief dat hij quasi niet te behandelen was. "Na een tijdje zeiden de specialisten dat ze het niet konden opereren. De operatie was te risicovol en als ze het toch zouden proberen, dan zou Xander sterven op de operatietafel of zijn laatste maanden als een plant moeten doorbrengen. Ze zeiden dat we van onze zoon moesten genieten, dat we afscheid moesten nemen. Nog zes maanden zouden we maximaal hebben. Onze wereld stortte in", zegt Nancy Compagnie.

Specialist in Turkije

Maar Peter en Nancy weigerden zich neer te leggen bij dat scenario. "We vonden dat we moesten blijven hopen, ook al was de kans bijna onbestaande dat we nog een oplossing zouden vinden. Na lang zoeken ontdekten we een specialist in Turkije. Hij beweerde dat hij de operatie wel zou aankunnen. Een goede afloop garanderen kon hij niet. Daarom vonden veel mensen dat we ons beter zouden neerleggen bij zijn lot en hem nog even zouden moeten koesteren in plaats van ons in een wanhopig avontuur te storten. Maar dan hadden we zes maanden moeten toekijken hoe hij langzaam aftakelde. Dat wilden we niet. We moesten alles doen om hem te redden."

De berekende gok pakte goed uit en Xander kon genezen. Exact vier jaar later zijn alle tussentijdse onderzoeken positief geweest. De kanker lijkt helemaal overwonnen, Xander heeft enkel een paar kleine beperkingen aan zijn ziekte overgehouden. "Hij is ons mirakeltje", klinkt het.

Lees het volledige artikel in de weekendedtie van Het Belang van Limburg.

Bert Provoost Foto Dirk Vertommen

.

Nu in het nieuws