Patrick Janssens stapt uit de politiek

Patrick Janssens stapt uit de politiek

Patrick Janssens stapt uit de politiek

Print
Patrick Janssens stapt uit de politiek. Zaterdag werden de lijsttrekkers voor de Antwerpse sp.a-lijsten voor de verkiezingen van 25 mei bekendgemaakt. Opvallend: voormalig Antwerps burgemeester Janssens is dan toch nergens te bespeuren. "Hij heeft voor een ander leven gekozen. We moeten dat respecteren", zegt provinciaal sp.a-voorzitter Kathleen Van Brempt zondag in Het Nieuwsblad.

Federaal minister Monica De Coninck trekt de sp.a-lijst voor de Kamer, ex-partijvoorzitster en Kamerlid Caroline Gennez trekt de lijst voor het Vlaams Parlement. De Antwerpse gemeenteraadsfractieleider Yasmine Kherbache staat op de derde plaats op die Vlaamse lijst. Antwerps gemeenteraadslid Karim Bachar duwt de lijst.

De Antwerpse sp.a had gehoopt dat Patrick Janssens een lijst zou duwen, maar de ex-burgemeester heeft daar anders over beslist. "Hij heeft voor een ander leven gekozen. We moeten dat respecteren", aldus Van Brempt.

"Ik ben in gesprek met een aantal steden in binnen en -buitenland om ze te adviseren inzake stadsontwikkeling. Partijpolitiek engagement is hiermee niet verenigbaar. Een geloofwaardig adviseur kan niet tegelijkertijd een politieke mede- of tegenstander zijn", zo licht Janssens zijn beslissing zondag toe in een persmededeling.

Janssens blikt in de mededeling terug op zijn politieke loopbaan. "Het is een voorrecht geweest om op een hoog niveau aan politiek te kunnen doen. Zeker mijn jaren als burgemeester waren uitzonderlijk boeiend. Nu op een ander niveau aan politiek gaan doen zou echter betekenen dat ik andere mensen moet proberen opzij te duwen. Dat wens ik niet te doen."

Gennez

Kathleen Van Brempt is wel heel blij met de terugkeer van Gennez. "Met haar ervaring als vroegere voorzitster kan ze sterk wegen op de belangrijke debatten die eraan komen met zwaargewichten als Kris Peeters en Bart De Wever."

Foto Belga

Nu in het nieuws