N-VA steigert over hindering gedwongen repatriëring

N-VA steigert over hindering gedwongen repatriëring

N-VA steigert over hindering gedwongen repatriëring

Print
N-VA-Kamerlid Theo Francken wil een wetsvoorstel indienen dat dat het hinderen van een gedwongen repatriëring strafbaar maakt. Hij reageert daarmee op de mislukte poging tot repatriëring zaterdag op de luchthaven van Zaventem. FDF-parlementslid Gisèle Mandaila kwam daarbij tussenbeide en moest, samen met andere passagiers, het vliegtuig verlaten. "Politici moeten zich terughoudend opstellen", zegt Francken.

Mandaila zegt dat ze door de politie is geslagen en dient klacht in. Francken zegt dat hij uit goede bron weet dat er geen geweld is gebruikt. "Maar dit is de derde keer dat Franstalige, linkse politici een gedwongen uitwijzing onmogelijk maken".

De N-VA'er wil daarom een wetsvoorstel indienen dat het hinderen van een gedwongen repatriëring strafbaar maakt en dat dergelijke acties kan laten bestraffen met een administratieve sanctie.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft een onderzoek gevraagd en eist sancties als er bij de uitwijzing fouten zijn gemaakt. "De minister zou beter het verslag afwachten dat bij elke repatriëring sowieso opgemaakt wordt voor ze stelling inneemt", zegt Francken.

Foto Belga: Theo Francken (N-VA)
BELGA

Nu in het nieuws