Chinese film wint Gouden Beer op Berlinale

De film "Bai Ri Yan Huo" ("Black Coal, Thin Ice") van de Chinese regisseur Diao Yinan heeft zaterdag de Gouden Beer voor beste film gewonnen op de 64ste editie van het filmfestival van Berlijn. Het was China boven zaterdagavond in de Duitse hoofdstad want de Zilveren Beer voor beste acteur ging naar de Chinees Fan Liao, voor zijn rol in de winnende film. De Zilveren Beer voor beste actrice ging naar de Japanse actrice Haru Kuroki voor haar rol in "Chiisai Ouchi" ("The Little House").

dvansant

"Bai Ri Yan Huo", een politiethriller over de opheldering van een reeks brutale moorden, is een duistere puzzel van liefde, wraak en seksuele hebzucht in een samenleving zonder moraal. De 40-jarige Fan Liao wint de Zilveren Beer voor zijn rol als voormalig politieman die nu als detective de moorden onderzoekt. De Zilveren Beer voor beste actrice ging naar de Japanse actrice Haru Kuroki voor haar rol als discreet kamermeisje in "Chiisai Ouchi" ("The Little House"), een film van Yoji Yamada over Tokio in tijden van oorlog.

Een Zilveren Beer was er ook voor Wes Anderson's "The Grand Budapest Hotel", die de Grote Prijs van de Jury kreeg. De film beleefde zijn wereldpremière op de Berlinale en was tevens de openingsfilm van het festival. De film vertelt het verhaal van een diefstal van een waardevol schilderij en de strijd om een familiefortuin tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in Europa tussen de twee Wereldoorlogen. De cast is alvast indrukwekkend: naast hoofrolspeler Ralph Fiennes staan onder meer Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray en Edward Norton voor de camera.

Een andere Amerikaans cineast, Richard Linklater, mocht de Zilveren Beer voor beste regisseur in ontvangst nemen voor "Boyhood", een film met Patricia Arquette en Ethan Hawke.

Foto Reuters BELGA

MEER OVER Berlijn