Grote rampoefening in discotheek Carré

In discotheek Carré in Willebroek heeft zaterdagmiddag een evacuatie plaatsgevonden naar aanleiding van een grote rampoefening. Naast de vele medewerkers van politie, brandweer en andere hulpdiensten deden er ook 250 figuranten mee om het noodscenario realistisch te kunnen nabootsen. Het was de eerste maal dat een dergelijke grootschalige oefening plaatsvond bij Carré.

dvansant

Carré beschikt over een eigen Nood- en Interventieplan (NIP) dat regelmatig getest wordt. Zaterdag werd dat NIP echter voor het eerst op grote schaal toegepast samen met dat van de gemeente Willebroek in het kader van één Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP). Onder meer zes brandweerkorpsen uit de wijde omgeving, de Willebroekse lokale politie, de federale wegpolitie, medische hulpdiensten en de Civiele Bescherming namen aan de oefening deel.

"Het scenario betrof een kortsluiting in de technische ruimte van Carré, waardoor er rookontwikkeling ontstond met zeven gewonden tot gevolg", legt Eddy Bevers (N-VA), burgemeester van Willebroek, uit. "Zij moesten snel worden afgevoerd en in tussentijd moest Carré volledig ontruimd worden. De 250 aanwezigen waren op minder dan drie minuten tijd allemaal buiten. We hebben berekend dat bij een normale capaciteit van 1.000 aanwezigen dit eveneens in de vooropgestelde vijf minuten moet kunnen, dus we zijn heel tevreden met het verloop." Ook de verkeershinder op de naast Carré gelegen A12 bleef beperkt tot de in de nood- en interventieplannen voorspelde 500 meter file, zegt burgemeester Bevers nog.

Binnenkort volgt volgens hetzelfde scenario nog een tweede fase van de oefening. Die zal doorgaan in de Willebroekse brandweerkazerne en simuleert het opzetten en organiseren van een crisiscentrum aldaar.

Foto JHS BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Carré