1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse instrumentenbouwer hoort tot top van de wereld

Professionele instrumentenbouwers zijn niet dik bezaaid, de meest bekende luthier van het land is Pro Arte in de Geuzenstraat dat 25 jaar bestaat. Luthier Frank Pedus nam de zaak in 2008 over en doet dit met hart en ziel. Hij is een van de twaalf genomineerden in de wedstrijd Ambacht in de kijker.

Lamens Elke

De harp van Anneleen Lenaerts in het Wiener Philharmoniker en de contrabas van Axl Peleman komen van Pro Arte. Deus en Hooverphonic laten er hun instrumenten herstellen en onderhouden, en zelfs de internationaal geroemde Belgische violisten en publiekswinnaars in de Koningin Elisabethwedstrijd Yossif Ivanov (2005) en Lorenzo Gatto (2009) zijn er klant.

En klanten komen lang niet alleen uit België, maar ook uit Nederland, Frankrijk, Italië, Ierland en zelfs Zuid-Amerika. Pro Arte is internationaal vermaard in de wereld van de klassieke snaarinstrumenten, dé specialist in klankhout, onderdelen en luthiergereedschappen voor het bouwen van snaarinstrumenten. Zo zijn er maar drie of vier in Europa.

Pro Arte bouwt ook violen en dan vooral kopies van de Italiaanse meesters Stradivarius, Guarnerius en Amati. "Zij waren de eerste vioolbouwers en er is nog steeds niets beter voor in de plaats gekomen", meent Frank Pedus.

Pedus leerde de stiel in de Newark School of Violin Making en bouwde vijftien jaar geleden zijn eerste instrument. In 2008 kreeg hij de kans om de zaak over te nemen. Die bestaat uit een atelier en winkel. In het atelier worden instrumenten gerestaureerd, hersteld en onderhouden door de Belgische luthier en gitaarbouwer Hans Cornelis, de Poolse luthier Stefan Jarosz en de Poolse archetier of strijkstokbouwer Nico Plog.

Om deze mooie ambacht meer bekendheid te geven, schreef Pedus zich voor de eerste keer in voor de wedstrijd Ambacht in de kijker en is al meteen genomineerd. Meer dan 260 kandidaten schreven zich dit jaar in voor de wedstrijd en slecht twaalf werden uitverkoren onder wie Pro Arte. Stemmen kan van 15 maart tot 15 april online.

,

Elke Lamens

Foto's Wim Hendrix: Luthier Stefan Jarosz legt een uniek exemplaar van een Stradivarius in met ebbenhout en lijm.

Luthier Frank Pedus is sinds 2008 zaakvoerder van Pro Arte in de Geuzenstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners