Oosterweel: Werken starten niet voor 2016

Oosterweel: Werken starten niet voor 2016

Oosterweel: Werken starten niet voor 2016

Print
De Antwerpenaar krijgt het BAM-tracé. Kostprijs 4 miljard euro, voor de bouw en onderhoud, of 650 euro per Vlaming. Toch zal de eerste schop niet voor 2016 – en volgens sommigen 2018 – de grond ingaan. Want de actiegroepen kondigen een nieuwe procedureslag aan.

Na 19 jaar is er eindelijk – weliswaar voor de tweede keer – een tracé vastgelegd. Wat nu volgt is een ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP), een bouwvergunning en mogelijk tegen 2016 de effectieve start van de werkzaamheden.

In een ideale wereld. Want actiegroepen Ademloos en stRatengeneraal maken zich al op voor een nieuwe procedureslag, mogelijk voor de Raad van State. De Vlaamse regering en de stad Antwerpen waren vrijdag nochtans duidelijk. “Voor jullie naar de rechter stappen, denk na of jullie het algemeen belang dienen.”

STANDPUNT: www.gva.be/oosterweel

Paperclip verdwijnt

De regering en de stad blijven dan ook overtuigd van hun keuze voor het BAM-tracé. Dat kan het best de verkeersgroei tegen 2020 in Antwerpen opvangen, is 300 miljoen goedkoper dan het Meccano-tracé en zorgt voor minder uitstoot van schadelijke uitlaatgassen in de nu overbelaste zuidrand aan de Kennedytunnel.

Opvallend is het verdwijnen van de befaamde paperclip met 18 rijvakken, ten zuiden van het Sportpaleis. Ingenieurs zullen straks een ‘Hollandse knoop’ gebruiken, een vrij eenvoudig op- en afrittencomplex dat aansluit op de Ring. Het tracé in het noorden van Antwerpen, aan het Sportpaleis, verdwijnt onder de grond.

En vrachtwagens rijden straks niet langer gratis door de Kennedytunnel: vanaf 2016 betalen ze sowieso een kilometerheffing, later volgt een tolsysteem.

Lees alles over de beslissing en over de strijd van de actiegroepen in de weekendeditie van Gazet van Antwerpen en via Valentijn brengt voor elk wat wils.

Lees ook: Dit zijn de aanpassingen aan Oosterweel

WB, LM

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring