Zicht op fusie Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Zicht op fusie Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Zicht op fusie Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

Print
Baarle-Hertog - De provincies Antwerpen en Brabant steunen het besluit van de Belgische gemeente Baarle-Hertog en de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau om tegen 2015 een Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam (GOL) in te richten. Dat schrijven de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en de Nederlandse commissaris van de Koning Wim van de Donk in een brief aan beide gemeenten, meldt ANP.

Dit GOL, een samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid, wordt gezien als een tussenstap om op termijn één Europese gemeente te worden, wat nu nog nergens bestaat. Berx en van de Donk noemen het plan "zonder enige twijfel bijzonder uitdagend". Nog dit voorjaar, wellicht na de verkiezingen in Nederland, komt er een gesprek daarover met beide gemeenten.

Vervreemding

De aanleiding voor de brief was de ongerustheid die er was ontstaan na de beslissing van de gemeenteraad van Baarle-Nassau vorig jaar om ambtelijk te fuseren met Alphen-Chaam en Gilze-Rijen om zo de bestuurskracht te vergroten. De inwoners van Baarle-Hertog vrezen dat de fusie kan leiden tot een grotere afstand en dus vervreemding tussen bestuur en ambtenaren van de beide Baarles.

Met de brief willen Berx en haar Nederlandse collega de bewoners geruststellen. De ambtelijke fusie van Baarle-Nassau met Alphen-Chaam en Gilze-Rijen hoeft de inrichting van het GOL met Baarle-Hertog niet tegen te spreken en beide initiatieven kunnen volgens hen samen bestaan.

"We wilden hen eveneens duidelijk maken dat ook wij de enclavesituatie koesteren, die dit gebied zo uniek maakt en waardoor er zo'n grote economische en toeristische mogelijkheden zijn. Wij gaan ook zorgvuldig toezien op de inrichting van de nieuwe ambtelijke samenwerking, maar we zijn ervan overtuigd dat de samenwerkende gemeenten zorg zullen dragen voor deze bijzondere gemeenschap", zegt Berx.

Foto SVdE (gouverneur Berx en burgemeester van Baarle-Hertog Leo van Tilburg)

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio