Vlaamse regering wil online hulpverlening uitbreiden

Vlaamse regering wil online hulpverlening uitbreiden

Vlaamse regering wil online hulpverlening uitbreiden

Print
Door het grote succes van de website die mensen met alcoholproblemen helpt, wil de Vlaamse regering nieuwe, soortgelijke onlineplatformen oprichten die ook mensen met depressies, angstklachten, drugsproblemen of andere gezondheidskwesties kunnen ondersteunen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen vrijdagnamiddag in Hasselt bekendgemaakt op een persconferentie bij het CAD Limburg.

De website Alcoholhulp.be blijkt een groot succes te zijn. In 2013 werd de webstek 520.000 keer bezocht. Vooral het uitgewerkte zelfhulpprogramma en de anonieme chatsessies met een professionele hulpverlener, blijken erg populair. De analyse van de statistieken leert dat het online zelfhulpprogramma voor de meerderheid van de bezoekers de eerste vorm van hulpverlening is.

10 procent Limburgers

De site wordt vooral geraadpleegd door de leeftijdsgroep 35-55 jaar. De helft van de bezoekers zijn vrouwen en eenzelfde percentage heeft een hogere opleiding genoten. Een kwart van de surfers komt uit Antwerpen, slechts 10 procent uit Limburg.

De toenemende belangstelling voor deze online hulpverlening, vooral door het anonieme en laagdrempelige karakter ervan, zet minister Vandeurzen aan om gelijkaardige projecten op te starten voor andere verslavings- en gezonheidsproblemen. Zo komt er volgende maand een interactieve website tegen cannibis- en alcoholmisbruik voor mensen met minder verbale mogelijkheden (www.slimkicken.be).

Kader uitwerken

Ook in de geestelijke gezondheidszorg komen er extra projecten. "De effectiviteit van de online hulpverlening is intussen bewezen", aldus Vandeurzen. "We werken nog aan een globaal kader om dit verder te professionaliseren en uit te rollen over heel Vlaanderen."

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws