Vrouwenkoor Keruna verrast Antwerpse pendelaars

Print
Op de tram stappen en verwelkomd worden door prachtige a capellaliederen, het is eens iets anders dan wachten in een tochtig en donker station. Naar aanleiding van Valentijn konden de Antwerpse metroreizigers van tram 9 en 15 zich tussen 16 uur en 18 uur aan een verrassing van De Lijn verwachten.

De vijf vrouwen gaan allemaal zwart gekleed, maar fleuren hun outfits op met felrode accenten. Eens ze beginnen te zingen lijkt het wel of de zon begint te schijnen in premetrostation Diamant. Allemaal hebben ze tijdens het zingen een stralende glimlach op hun gezicht en ook ritmisch wiegen met de heupen ontbreekt niet aan hun act. Het a capellakoor heeft een eigen bodyguard bij die een folder van het koor in de lucht houdt om duidelijk te maken wie ze zijn. Maar de stoere man zorgt er ook voor dat de dames niet zwartrijden en valideert bij elke rit van Diamant naar de Groenplaats hun lijnkaartje.

De dames zijn heel vereerd dat ze de trams mogen opfleuren met hun, naar eigen zeggen, bezielde melodiën van overal. "Het is gewoon fijn om muziek te brengen op plaatsen waar het normaal vrij donker en chaotisch is. Muziek doet sowieso iets met mensen, ook al horen de reizigers het maar heel eventjes", vertelt koorlid Veva Gerard enthousiast.

Beluister het liedje 'Malaika':

Eens het koor zijn stembanden openzet wordt het muisstil op de tram. Pendelaars zijn verrast, kijken verbaasd in het rond of staren glimlachend voor zich uit. "Ik vind het persoonlijk een geweldig initiatief, maar ik merk wel dat andere reizigers er niet zo blij mee zijn", vertelt reizigster Karin Dosh. Sommige reizigers kijken eerder onverschillig naar het initiatief: "Wie zit hier nu op te wachten. Wie pendelt wil toch gewoon zo snel mogelijk naar huis", klinkt het een paar stoelen verder.

De liederen van Keruna lokken maar bitter weinig reactie uit, toch geniet het merendeel van de reizigers in stilte mee. Ook pendelaar Marleen Baert kon het initiatief appreciëren: "Zo is met de tram rijden wel heel leuk. Ik sta verstomd, dit koor kan wel heel mooi zingen", klinkt het.

Keruna vindt het leuk om voor groepen mensen te zingen maar ook om mensen persoonlijk aan te spreken in hun liedjes. "Het gebeurt maar zelden dat iemand een lied speciaal voor iemand anders zingt. De toeschouwers in kwestie vinden dat vaak prettig. Soms worden ze er ook verlegen of emotioneel van", vertelt Gerard. Zo genoten ook onze reporters van een gepersonaliseerd lied.

Beluister het liedje opgedragen aan onze reporters Jade en Ditte:

JAVL, DIBE

Foto RABE

MEEST RECENT