Ademloos: "Peeters herschrijft de geschiedenis"

Ademloos: Peeters herschrijft de geschiedenis

Ademloos: "Peeters herschrijft de geschiedenis"

Print
Actiegroep Ademloos veroordeelt de keuze van de Vlaamse regering voor het Oosterweeltracé en stelt dat minister-president Kris Peeters "de geschiedenis herschrijft" wanneer hij ontkent dat de Antwerpenaars in 2009 tegen dat tracé stemden.

Voor Ademloos komt de beslissing niet als een verrassing, aangezien de Vlaamse regering volgens de actiegroep "nooit maar voor één seconde overwogen heeft om het BAM-tracé niet te bouwen".

Geen eerlijke kans voor Meccano

In een brief aan 12.000 sympathisanten zegt Ademloos dat het Meccanotracé nooit een eerlijke kans kreeg. Niet alleen werd er een gevangenis op het tracé gebouwd in Beveren, ook in de MER-procedure werd Meccano tegengewerkt, vindt de actiegroep.

"Dat bleek geen probleem. Je benoemt gewoon alle experts uit dezelfde stal: TV SAM, het exclusieve ingenieursbureau van de BAM", klinkt het. "Daarna weer je zoveel mogelijk vragen van concurrerende tracé's, zoals de overkappingsmogelijkheden over 7 à 8 kilometer van Meccano. Je telt geen benadeelden beneden de 10.000 personen, je verdubbelt de geluidsnorm,..."

Geen bijval voor aanpassingen

Ook de aanpassingen die de voorbije dagen nog gedaan werden zoals de tunnel onder het Albertkanaal, kunnen op weinig bijval rekenen. "Deze ondertunneling van de Albertbrug was intrinsiek onderdeel van de Meccano en daar is verdere intunneling van de ring wél perfect mogelijk", gaat Ademloos verder. "Maar dit heeft men mordicus geweigerd te onderzoeken."

"Toppunt van cynisme"

Dat BAM-topman Rudi Thomaes vrijdag iedereen opriep om zich nu te verenigen rond het gekozen tracé, noemt Ademloos "het toppunt van cynisme". De actiegroep roept daarentegen de Antwerpenaars op om aan alle volgende procedures mee te doen. "Dat is immers meer dan uw recht", klink het.

Foto LuMa (Wim van Hees van Ademloos)

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring