Nieuwe gevangenis in Beveren officieel geopend

Nieuwe gevangenis in Beveren officieel geopend

Nieuwe gevangenis in Beveren officieel geopend

Print
Beveren-Waas - In Beveren is vrijdagmiddag officieel de nieuwe gevangenis geopend. De bouw nam twee jaar in beslag en biedt plaats aan 312 mannelijke gedetineerden, die wellicht vanaf half maart zullen beginnen toekomen. Volgens de directie zal zo'n derde van de gevangenen overkomen van het overbevolkte arresthuis in de Antwerpse Begijnenstraat. Twee op drie gedetineerden zal er komen om een lange straf uit te zitten.

Het complex kadert in het Masterplan 2008-2012-2016 van de federale regering om het aantal plaatsen voor gedetineerden uit te breiden. "We staan in 2014 mogelijk voor een doorbraak inzake de verlichting van de overbevolking in onze gevangenissen. In het afgelopen jaar daalde het percentage inzake overbevolking met vijf procent", zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). "Afhankelijk van de criminaliteitscijfers hopen we dat cijfer dit jaar ruim te overtreffen."

Het cellencomplex van de gevangenis bestaat uit een centrale toezichtszone (panopticum) en vier cellenblokken van drie niveaus hoog. Per twee blokken is er een apart veiligheidsregime. Er is geen klassieke stervorm, maar wel een kruisvorm zodat elk blok een ruime, centrale hal telt. In totaal zijn er 300 cellen, waaronder 32 duocellen en vier cellen voor gedetineerden met een handicap. Elke cel heeft eigen sanitair en douche.

De gedetineerden in Beveren krijgen als eerste toegang tot een nieuwontwikkeld beveiligd informaticasysteem, PrisonCloud. Naast vier binnentuinen zijn er twee gesloten wandelingen. Er hangen kabels tegen helikopters en touwladders. Samen met een inkomsten-, diensten-, en logistiek gebouw wordt het geheel omgeven door een zes meter hoge muur en een watergracht.

De nieuwe gevangenis levert in totaal zo'n 260 voltijdse arbeidsplaatsen op. Momenteel werden al 120 personeelsleden gevonden. Op 1 maart en op 1 mei verwacht de nieuwe directie nieuwe instroom van mensen.

De bouw van het project was een doorn in het oog van actiegroepen tegen de Oosterweelverbinding, die klaagden dat de gevangenis net op het traject van hun alternatief (het Meccanotracé) zou komen. "De bouw gaf aanleiding tot negen procedures voor vijf rechtscolleges. De voltooiing leek aanvankelijk geen zekere zaak", vult staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), verantwoordelijke voor de Regie der Gebouwen, zijn collega aan.

"Alle procedures van de actiegroepen zijn zonder het minste resultaat gebleven. Ze hebben wel voor 600.000 euro extra kosten gezorgd en een half jaar vertraging. Ik vernam op weg naar hier dat Vlaanderen het Oosterweeltracé heeft bevestigd. We moeten dus geen 50 meter opschuiven."

Jaarlijks zal de Belgische staat de volgende 25 jaar 13,7 miljoen euro betalen als vergoeding voor de DBFM-constructie in samenwerking met het consortium BAM.

In de discussie over de assisenzaal die bij het gevangeniscomplex wordt voorzien, verklaarde minister Turtelboom dat het parlement momenteel een regeling voor de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingsstelling bespreekt, maar dat de beslissing in handen van de magistratuur blijft. "En we zullen in de komende maanden en jaren overwegen of hier ook assisenprocessen kunnen worden gehouden, bij zeer gevaarlijke criminelen, uiteraard ook met de finale beslissing in de handen van de magistratuur", aldus de minister.

Foto Photo News

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio