Vredesgesprekken over Syrië lopen vast, maar gaan verder

De tweede ronde in de vredesgesprekken tussen het Syrische regime en de oppositie zijn op niets uitgedraaid. Beide partijen hadden vrijdag in Genève een ontmoeting met de gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi. De VN wil de onderhandelingen ondanks alle moeilijkheden voortzetten.

mceulemans

Maandag was de tweede ronde van de vredesgesprekken tussen de Syrische regering en de oppositie begonnen. "Wij zitten op een dood spoor", zei Louay al-Safi (foto), woordvoerder van de oppositie. "Het regime wil niet wijken en om het geweld te doen stoppen, is een nieuwe regering nodig."

Voorstel oppositie

Al-Safi zegt dat de oppositie nog geen antwoord gekregen heeft van het Syrische regime op een voorstel dat het woensdag voorlegde. Hij riep Rusland, een bondgenoot van het Syrische regering, op om het regime van president Assad te overtuigen om een politieke oplossing voor de crisis te onderhandelen.

Zowel Rusland als de Verenigde Staten steunen de vredesgesprekken die het eindigen van de burgeroorlog als doel hebben. In die burgeroorlog kwamen volgens niet bevestigde cijfers al ruim 130.000 mensen om.

Belga, foto EPA

MEER OVER Syrië