Groen: "Dit is het slechtst denkbare tracé"

Groen: Dit is het slechtst denkbare tracé

Groen: "Dit is het slechtst denkbare tracé"

Print
"De Vlaamse regering zadelt Antwerpenaren op met slechtst denkbare tracé". Zo reageert Groen vrijdag in ene persbericht op de keuze van de Vlaamse regering voor het BAM-tracé. De Vlaamse regeringspartijen CD&V, N-VA en sp.a pakken volgens Groen uit met een roetzwarte Valentijn voor de Antwerpenaar.

"Dit tracé zuigt het vele autoverkeer in en rond Antwerpen de stad binnen. Hiermee worden tienduizenden Antwerpenaren op heel wat roet en fijn stof getrakteerd, terwijl er alternatieven beschikbaar waren", zegt voorzitter Wouter Van Besien. Voorts zijn er volgens Groen geen kortetermijnoplossingen uitgewerkt om verkeers- en lawaaioverlast en vervuiling snel aan te pakken.

CD&V, N-VA en sp.a verkiezen volgens Groen het verstikkende Oosterweeltracé dat al het auto- en vrachtwagenverkeer dwars door de stad jaagt, terwijl de luchtvervuiling daar nu al veel te hoog ligt.

Groen erkent dat Vlaamse regering en stad Antwerpen de schade proberen te beperken door een nieuwe tunnel te voorzien onder het Albertkanaal, en ook de vervuiling aan het Sportpaleis wordt beperkt. "Maar dat zijn oplapmaatregelen, " stelt Van Besien: "Het is een lepel suiker om de bittere pil te helpen doorslikken."

"Een halve toezegging over het misschien ooit tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel volstaat niet. Een tolvrije Liefkenshoektunnel, trajectheffingen om vrachtwagens die richting uit te sturen en een snelheidsbeperking om de capaciteit van de ring te verhogen, zijn maatregelen die amper kosten en snel kunnen worden genomen. Tegelijk moet fors ingezet op extra openbaar vervoer en op nieuwe fietswegen. Deze maatregelen kunnen op korte termijn positieve resultaten boeken", besluit Van Besien.

Belga
Foto Belga

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring