Districtsbestuur opnieuw hoopvol voor restauratie en herbestemming Hof Ter Beke

Districtsbestuur opnieuw hoopvol voor restauratie en herbestemming Hof Ter Beke

Districtsbestuur opnieuw hoopvol voor restauratie en herbestemming Hof Ter Beke

Print
Wilrijk -

Er is opnieuw hoop voor Hof Ter Beke. Na dertig jaar machteloos toezien hoe het voormalig kasteeldomein verloederde, maken het district en de concessiehouder zich sterk dat het dit keer wel goed zal komen met de bouwvergunning en de subsidieaanvraag.


Hof Ter Beke, één van de vroegere hoven van plaisantie op Wilrijks grondgebied, werd al in 1328 voor het eerst vermeld in een cartuarium. In 1777 kreeg het ook een plaats in de Ferraris Atlas. Het kasteel werd in 1979 eigendom van het toen nog zelfstandige Wilrijk. Sedert 1982 is het gebouw geklasseerd als monument en het omringende park met vijver als dorpsgezicht. Maar met de herbestemming kwam het maar niet goed. Het kasteel verkommerde in sneltempo. Een eerste poging tot restauratie moest worden stopgezet wegens ongeoorloofde afbraak van sommige delen van het beschermde gebouw.

Bij het aantreden van het nieuwe districtsbestuur heeft schepen voor Erfgoed Linda Verlinden (N-VA) de toekomst van het domein bovenaan haar lijstje van prioriteiten geplaatst. Met succes, zo blijkt nu. Concessiehouder Delta Foods nv, ook eigenaar en uitbater van kasteel Steytelinck in de Sint-Bavostraat, liet een diepgaande historische studie uitvoeren en nam het architectenbureau ‘Stedenbouw en Architectuur’ onder de arm. Het studiewerk en de herbestemming als congres- en feestzalencomplex kon Monumentenzorg dit keer wel overtuigen. De bouwvergunning zal zo goed als zeker afgeleverd worden en dan zal ook de subsidie van Erfgoed Vlaanderen snel volgen.

“De restauratie van Hof Ter Beke staat opgelijst in het bestuursakkoord”, zegt schepen Linda Verlinden (foto). “Van in het begin heb ik daar mijn schouders onder gezet omdat ik iets wat vele Wilrijkenaren als jeugdherinnering meedragen, niet verloren wil laten gaan. Al wie boven de veertig is, vertoefde al eens op Hof Ter Beke, ging er wandelen en spelen in het park of schaatsen op de dichtgevroren vijver. Meer dan bemiddelen en aanmoedigen kon ik niet doen, maar in korte tijd hebben we een resultaat bereikt dat erg hoopvol is voor de toekomst. De rol van het district is daarbij niet uitgespeeld, want wij zullen de aanleg van de bijhorende parking en de toegangsweg voor onze rekening nemen.”

Het project waarmee het architectenbureau nu naar buiten komt voorziet dat het kasteel en het bijgebouw in hun vroegere glorie hersteld zullen worden met onder meer een brasserie, congres- en feestzalen en salons op de gelijkvloers en eerste verdieping. Op de tweede verdieping zal een conciergewoning worden ingericht. Een geïntegreerde nieuwbouw met keuken en sanitair zal beide gebouwen met mekaar verbinden. Ook dat het park en de vijver zullen in de restauratie worden opgenomen.

“Wij hebben al heel wat kosten gemaakt om de gebouwen in stand te houden, om studies te laten uitvoeren en architecten te laten ontwerpen”, zegt concessiehouder Peter Van Hulle. “Voor ons is er dus geen weg terug. Maar het verschil met vroeger is dat het project nu wel tot een bouwvergunning zal leiden en dat meteen een ook subsidiedossier kan worden ingediend. Ik verwacht dat we dan ook over één tot anderhalf jaar eindelijk aan de slag zullen kunnen gaan.”

Luk Luyte
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio