Kosovaars gezin na acht jaar uitgewezen

Kosovaars gezin na acht jaar uitgewezen

Kosovaars gezin na acht jaar uitgewezen

Print
Ravels - Een Kosovaars gezin uit Poppel (Ravels) wordt na acht jaar uitgewezen uit ons land. Dinsdag om 6u 's morgens werd de familie plots opgehaald en naar een asielcentrum gebracht. Vrienden van het gezin zijn nu een petitie gestart in de hoop dat de vier mogen blijven. "Ze zijn perfect geïntegreerd, maar mochten niet eens afscheid nemen."
Flamur (37) en Shqipe (36) kwamen acht jaar geleden met hun kinderen Margita (toen 1) en Bleron (toen 4) vanuit Kosovo naar België. Het gezin integreerde erg snel. De kinderen werden ingeschreven in de basisschool Negensprong. Bleron zit ondertussen in het zesde studiejaar.Margita in het vierde. "Acht jaar lang hebben de mensen in onzekerheid geleefd", vertellen Niels en Susan Van Hoof. "Ze kwamen hier aan, maar hebben meteen de moeite gedaan om zich aan te passen. Werk zoeken kon de vader niet, net door alle lopende procedures, maar hij kwam links en rechts wel helpen. Als je hem 20 euro wilde toestoppen net omdat hij je had geholpen, dan weigerde hij."

De familie Van Hoof is op Facebook ondertussen de petitie Uitzetting. Bijna honderd mensen tekenden al in. "Het liefst zouden we hebben dat deze mensen kunnen blijven, het zijn schatten van mensen. Als dat toch niet kan, stuur hen dan op z'n minst op een humane manier terug. Moet dat echt voor 6u 's morgens? Op een ochtend dat de kinderen waarschijnlijk iets later nietsvermoedend naar school willen gaan?" Dat stoot de familie Van Hoof nog het meest tegen de borst. "Ze hebben niet eens afscheid kunnen nemen van de mensen waarmee ze de voorbije jaren intens hebben samengeleefd. Het erge is dat ze nu worden weggestoken in een opvangcentrum waar de voertaal Frans is. Opnieuw een schok dus. Weer een verandering. En ze hebben al zo veel meegemaakt", zeggen Niels en Susan Van Hoof nog. "Als je de verhalen van de vader hoort: je wordt er stil van. Ze zijn niet gelogen, je ziet gewoon aan zijn gezicht dat ze kloppen. Dan denk je wel eens: wat hebben wij eigenlijk te vrezen?"

Dienst Vreemdelingenzaken onderzoekt de zaak. De twee kinderen liepen school op basisschool De Negensprong. Ook daar reageren ze ongelukkig. "We hebben contact proberen te zoeken en de kans bestaat dat ze eerstdaags toch even terug mogen komen, al is het maar om deftig afscheid te kunnen nemen", zegt directeur Guy Meulemans. "We beseffen natuurlijk dat het gezin hier deels illegaal was, maar toch had dit naar ons gevoel anders kunnen verlopen.Kijk bijvoorbeeld naar het kleinste kind van het gezin. Het meisje spreekt perfect Vlaams. Kosovaars kan ze amper. Ook de ouders waren een toonbeeld van hoe het zou moeten. We rekenen als school bijvoorbeeld veel op vrijwilligers. Flamur was de eerste die klaarstond om zijn handen uit de mouwen te steken. Hij was bij iedereen ook graag gezien. Schoolrekeningen betalen? Hij zorgde dat het geld er lag. Hij wilde geen uitstel. Voor de klasgenootjes van de twee is het zwaar: ze wenen. Ze weten niet waar hun vriendjes gebleven zijn." Foto Mia Uydens

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio