Belgische artsen voelen zich gezond

Belgische artsen voelen zich gezond

Belgische artsen voelen zich gezond

Print
Ruim drie kwart (76 procent) van de Belgische artsen verkeert naar eigen zeggen in goede gezondheid. Nog eens 13 procent beschikt zelfs over een uitstekende gezondheid. Dat blijkt uit een enquête van de Artsenkrant bij zo'n 700 dokters. De rondvraag van de Artsenkrant kwam er nadat verschillende andere peilingen net de ongezonde levensstijl van de dokters hadden aangekaart.

Tegelijk brengt de enquête aan het licht dat zowat de helft (49 procent) van de artsen, als ze ziek worden, aarzelt om een collega te raadplegen. Ook kiest amper 13 procent er in dat geval voor om uit te zieken, terwijl maar liefst 86 procent twijfelt. Dat heeft volgens de Artsenkrant enerzijds te maken met het feit dat artsen hun patiënten niet in de steek willen laten, maar ook het inkomensverlies speelt mee aangezien de meerderheid van de dokters zelfstandige zijn.

Zes op de tien ondervraagde artsen vinden voorts dat hun sociale bescherming in geval van ziekte of invaliditeit ontoereikend is, én fors onder het niveau ligt van de sociale bescherming die loontrekkenden en ambtenaren genieten. Ook hier speelt het statuut van zelfstandige een grote rol. Die overtuiging leeft overigens sterker in Vlaanderen dan aan de andere kant van de taalgrens.

Archieffoto EPA
BELGA

MEEST RECENT