Topondernemers schenken miljoenen aan hersenonderzoek

Topondernemers schenken miljoenen aan hersenonderzoek

Topondernemers schenken miljoenen aan hersenonderzoek

Print
Met het initiatief 'Opening the future' willen verschillende Vlaamse topindustriëlen tien miljoen euro inzamelen voor hersenonderzoek aan de KU Leuven. Dat schrijft De Tijd vrijdag. "We willen iets terugdoen voor de KU Leuven, zoals dat in de Angelsaksische landen een traditie is", klinkt het.

Urbain Vandeurzen (foto), voorzitter van de investeringsmaatschappij Gimv, is de initiatiefnemer van het project. Hij verloor vorig jaar zijn moeder aan Alzheimer na een slopende strijd van zeven jaar. Toen de KU Leuven twee jaar geleden enkele prominente alumni vroeg wat volgens hen de uitdaging van deze tijd was, moest Vandeurzen dan ook niet lang nadenken. Op dit moment lijden in België immers 120.000 mensen aan Alzheimer en dat aantal ligt in 2024 wellicht op 160.000.

Na zijn antwoord ging de bal snel aan het rollen. Vandeurzen sprak zijn relaties aan en die gesprekken groeiden uit tot een project, een strategie en een ambitie: Tien miljoen euro inzamelen in drie jaar tijd. Dat geld gaat niet alleen naar Alzheimeronderzoek, maar ook naar drie andere neurologische aandoeningen: ALS, autisme en spierdystrofie.

Op dit moment zijn er al engagementen voor vier miljoen euro getekend. Dat geld komt niet van bedrijven, maar uit de persoonlijke portefeuille van de industriëlen. Wie mee in de raad van bestuur wil zetelen, moet doneren.

TJ, Foto: Archief

MEEST RECENT