Verdediging vraagt genade voor Tryksza

De advocaat van Aleksander Tryksza (20) heeft de assisenjury en het hof vrijdag gevraagd om uiterst mild te zijn voor zijn cliënt. "De meest dynamische en mooiste jaren van zijn leven, waarin je gaat studeren, een job vindt, een partner zoekt en kinderen krijgt, gaat hij sowieso achter de tralies moeten doorbrengen. Hoe langer de straf, hoe onherroepelijker hij de start van zijn verdere leven gaat missen", pleitte meester Bart De Schrijver.

De advocaat vroeg de juryleden om zich in te beelden hoeveel er de voorbije tien jaar in hun leven was veranderd. Voor zijn cliënt zullen die tien jaar er grotendeels hetzelfde uitzien. "Je mag ook niet onderschatten wat een gevangenisstraf betekent voor een jongen met hyperkinetisch gedrag. Terwijl hij vroeger voetbalde, over de zeedijk rende en ging kitesurfen, is de enige sport die hij nu krijgt de wandeling op het binnenplein, en heeft hij geen enkele vorm van vrijheid meer. Dat heeft een zware impact op hem", stelde de advocaat.

Hij vroeg de jury om bij de strafbepaling zeker rekening te houden met zijn leeftijd. Ook zijn voorgeschiedenis, het feit dat hij als baby werd achtergelaten en met zware afkickverschijnselen kampte door de alcohol- en drugsverslaving van zijn biologische moeder, heeft hij volgens zijn advocaat altijd met zich meegedragen.

De Schrijver vond voorts - in tegenstelling tot het openbaar ministerie - dat zijn cliënt wel schuldinzicht en spijt had. "Op 3 januari 2012, kort na de feiten dus, ging hij terug naar zijn pleegmoeder, noemde hij haar voor het eerst sinds lang terug mama en zei hij dat hij terug braaf ging zijn. Ik denk dat hij zich toen al rotslecht voelde, dat het moreel gewicht van wat hij in die parking gedaan had, al op hem woog. Hij heeft ook tijdens het proces meermaals zijn spijt betuigd aan de nabestaanden."

Hij vroeg de jury om zijn cliënt een lagere straf op te leggen dan de 28 jaar die het openbaar ministerie gevorderd had.

Voordat de jury en het hof zich terugtrokken om te beraadslagen over de strafmaat, kreeg de beschuldigde nog het laatste woord. Hij tapte daarvoor uit hetzelfde vaatje als de voorbije dagen: "Ik wil misschien nog eens mijn spijt uitdrukken. Ik weet dat hoe vaak ik dat ook zeg, de nabestaanden er Nathalie niet mee terug krijgen. Ik weet dat ik voor hen niet zwaar genoeg gestraft kan worden. Het had misschien niet mogen gebeuren. Mijn excuses, sorry."

Foto BHUL: Meester Bart De Schrijver, advocaat van Aleksander Tryksza BELGA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio