"Orgaantransplantatie is ook voordelig voor de portemonnee"

Orgaantransplantatie is ook voordelig voor de portemonnee

"Orgaantransplantatie is ook voordelig voor de portemonnee"

Print
De ziekteverzekering betaalt gemiddeld ongeveer 43.500 euro per jaar voor wie wacht op een niertransplantatie. Na een transplantatie bedragen die kosten nog maar de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van het christelijk ziekenfonds CM.

"Een niertransplantatie is voor de patiënten bij wie het medisch mogelijk is, de beste oplossing. De patiënt is bevrijd van tijdrovende dialyses en is minder beperkt in zijn voedingsgewoonten", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. Behalve voor de patiënt is een niertransplantatie echter ook voordelig voor de portemonnee.

Patiënten die een nieuwe nier nodig hebben, moeten drie keer per week vier uur aan een machine die de functie van de nieren overneemt. Die nierdialyses alleen kosten jaarlijks ongeveer 30.000 euro.

Na een transplantatie valt dat bedrag weg en dalen de kosten aanzienlijk. Met de kosten voor medicatie na de operatie bij, valt het totaalbedrag per jaar in de drie jaar na de transplantatie terug tot 20.469 euro, een halvering.

"Ik schenk je mijn hart en nog veel meer"

CM maakt deze cijfers bekend in het kader van de campagne "Ik schenk je mijn hart en nog veel meer", die op Valentijnsdag van start gaat. Met die campagne wil CM mensen aanzetten zich op te geven als orgaandonor. "Voor wie op een orgaan wacht, kan dat het verschil betekenen tussen leven en dood", zegt Justaert.

In heel Vlaanderen wordt geflyerd en worden er suikerhartjes uitgedeeld. Daarnaast worden er infosessies en sensibiliseringsacties georganiseerd. De acties lopen nog tot 11 oktober, de Europese Dag voor Orgaandonatie en -transplantatie.

In België staan 1.141 mensen op een wachtlijst voor orgaantransplantatie. Eind 2013 waren al 184.478 Belgen geregistreerd als orgaandonor, toch overleden nog 94 Belgen terwijl ze wachtten op een orgaan.

Belga, Archieffoto

Nu in het nieuws