28 jaar cel gevorderd voor Tryksza

28 jaar cel gevorderd voor Tryksza

28 jaar cel gevorderd voor Tryksza

Print
Het openbaar ministerie heeft vrijdag 28 jaar opsluiting gevorderd voor Aleksander Tryksza (20) uit Antwerpen. De student werd door een Antwerpse assisenjury donderdag schuldig bevonden aan de moord op Nathalie Pavel (43), een prostituee die hij op 1 januari 2012 had dood geschopt in de Antwerpse Breidelparking.

Advocaat-generaal Dirk Schoeters zei in zijn rekwisitoor duidelijk dat het slachtoffer geen enkele fout of schuld treft in de feiten. Nathalie kende veel ellende in haar leven en was daardoor aan de zelfkant van de maatschappij beland, vergiftigd door drugs.

"Hoe zij aan haar einde kwam, verdient niemand. Die kansloze en weerloze vrouw werd dood gestampt en van alle waardigheid ontdaan. Tryksza verkrachtte haar als een psychopaat op een perverse en vernederende manier met die verdomde paraplu. Daarna liet die sadistische moordenaar haar daar achter in die parking, waar ze in de regen en in de kou uren lag te sterven."

Toen hij werd opgepakt, ontkende Tryksza iedere betrokkenheid en lachte hij ermee. Pas toen hij echt geen kant meer uitkon, ging hij tot bekentenissen over, maar de volledige waarheid heeft hij volgens Schoeters nog altijd niet verteld.

De advocaat-generaal noemde Tryksza een jongen met twee gezichten: Emiel, de pleegzoon van Monique Verdickt die lief, sociaal en behulpzaam was en Aleksander, die aartsgevaarlijk is en voor wie zelfs zijn pleegmoeder haar hand niet in het vuur steekt.

Schoeters gelooft dat zijn pleegfamilie het beste met hem voor had, maar zijn persoonlijkheid is wat ze is en ze wordt gekenmerkt door antisociale en (kwaadaardige) narcistische trekken. "Hij is vatbaar voor krenking en zal daarop met agressie reageren. De kans op herval is groot en de behandelingsmogelijkheden zijn beperkt."

De enige verzachtende omstandigheden die advocaat-generaal ziet, zijn zijn jonge leeftijd op het moment van de feiten - hij was nog maar enkele maanden 18 - en zijn blanco strafblad. Al plaatste hij daar ook wel de kanttekening bij dat Aleksander als minderjarige al gestolen had, drugs dealde en bij vechtpartijen betrokken was geraakt. "Ik ben ervan overtuigd dat als we hem niet op 17 januari 2012 gearresteerd hadden, hij daar gewoon mee verder was gegaan, maar dat neemt niet weg dat hij inderdaad nog jong was op het moment van de feiten."

Lees ook Tryksza schuldig aan de moord op Nathalie Pavel

Belga

Foto BHUL

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio