Federale regeringsvorming wordt schaakspel op hoog niveau

Print
In de voorbije peilingen bleef de N-VA weliswaar afgetekend de grootste politieke partij in Vlaanderen, maar de winst slonk. Het leek alsof de afkalving was ingezet. Een nieuwe peiling in opdracht van vtm en De Morgen spreekt die tendens nu tegen.

De N-VA scoort opnieuw ruim boven de 30 procent. En Bart De Wever is voor de meeste ondervraagde Vlamingen dé kandidaat- premier in de volgende federale regering. De concurrentie weet weer waar ze aan toe is.

Natuurlijk gaat het ‘maar’ om een peiling. Er is de gebruikelijke foutenmarge en we zijn nog honderd dagen van de verkiezingen verwijderd. Er kan nog veel gebeuren dat het klimaat en de uitslag kan doen wijzigen. Toch blijft het een belangrijke graadmeter voor de gevoelens onder het kiespubliek.

Niet in het minst in Wallonië, waar zwaar verlies voor de PS wordt voorspeld. Is dat de prijs die Elio Di Rupo betaalt voor zijn premierschap? Te veel compromissen moeten sluiten, te weinig partijprofilering?

De komende weken mogen we een fors linksere opstelling van de PS verwachten. De opkomst van de ultra-linkse PTB moet partijvoorzitter Paul Magnette zorgen baren.

Gwendolyn Rutten (Open Vld) moet zich ook grote zorgen maken. Het hernieuwde zelfvertrouwen van het laatste applauscongres kan de kiezer niet overtuigen. Het Maggie-effect blijft opmerkelijk, maar laat de partij niet mee profiteren. N-VA-bashing helpt evenmin.

Uit welk vaatje moet Rutten gaan tappen voor een ommezwaai? De partij evenaart in deze peiling zelfs de slechte score van de verkiezingen van 2010 niet. Hetzelfde geldt overigens voor de sp.a.

CD&V doet het met 18,5 procent niet slecht. De beoogde 20 procent zit er op 25 mei in. Zeker voor de Vlaamse lijsten. Het vertrouwen in Kris Peeters is groot. Hij blijft hét Vlaamse boegbeeld voor de kiezer.

Zoals het er op dit ogenblik naar uitziet, kunnen N-VA en CD&V gemakkelijk een coalitie voor de Vlaamse regering vormen. Maar op federaal niveau wordt het uiterst moeilijk.

Langs Vlaamse kant lijkt er geen weg naast de N-VA te bestaan, terwijl geen enkele Franstalige partij ermee in zee wil gaan. De formatie kondigt zich als uiterst moeilijk aan. Een schaakspel op het allerhoogste niveau en van lange duur.

PAUL GEUDENS

.

Nu in het nieuws