Comical Ali op 't Schoon Verdiep?

Print
Toen Bart De Wever vorige week onze redactie bezocht voor een chat met de bezoekers van gva.be, zei hij: “Ik zit met een griepje.” Die nieuwe dip in zijn conditie bleek in het weekend dermate geëscaleerd dat een ziekenhuisopname noodzakelijk was.

Net zoals bij zijn vorige opname in november worden er in zijn entourage ook ditmaal heel wat inspanningen gedaan om de zaak te minimaliseren. De eerder gestelde diagnose van een bacteriële infectie bleek fout te zijn geweest, want na een medische odyssee op initiatief van de Antwerpse versie van de beroemde tv-arts Gregory House is nu een virale infectie aan het licht gekomen. En omdat virussen nu eenmaal moeten worden bestreden met andere middelen dan bacteriën, zal deze juiste diagnose ongetwijfeld leiden tot een wonderbaarlijk snel herstel. Net als bij de vele curieuze gevallen in House M.D.

De omgeving van De Wever lijkt het niet zo prettig te vinden dat wij ons oprecht bezorgde vragen stellen bij deze tweede opname in drie maanden. Waar bemoeien we ons eigenlijk mee? De Wever is top, er is niks aan de hand, over enkele dagen is hij back in business, zonder twijfel nog meer zijn dynamische zelf dan ooit tevoren. Dàt is het beeld dat de buitenwereld zich liefst moet vormen.

Toch werd gisteren op onze redactie verwezen naar Comical Ali, de legendarische minister van Informatie onder Saddam Hoessein, die dagelijks triomfantelijke berichten over de oorlog in Irak de wereld in toeterde terwijl de Amerikaanse kogels hem in Bagdad om de oren vlogen. “De infectie bleek het hart, de longen en de lever aan te vallen”, lezen we in het persbericht over de opname van De Wever. Dat zinnetje geeft wat ons betreft niet meteen aanleiding tot schouderophalen of wegwerpgebaren. Klinkt zoiets voor u misschien als een bagatel?

Omdat journalisten geen medici zijn, vroegen we gisteren aan enkele artsen hoe ze het bulletin van BDW inschatten. Over één zaak zijn ze het eens: zelfs de Antwerpse Man van Staal moet zichzelf nu rust gunnen. Zeker met een slopende campagne voor de boeg. Misschien dringt het pas door in het Latijn: mens sana in corpore sano. Het vege lijf van De Wever kan zijn onstuitbare geest niet meer volgen. Zou dat geen stuk van de waarheid kunnen zijn?

LEX MOOLENAAR

Nu in het nieuws