Zoektocht naar Korea-vermisten gestart

Zoektocht naar Korea-vermisten gestart

Zoektocht naar Korea-vermisten gestart

Print
Anderhalf jaar nadat minister Pieter De Crem opdracht had gegeven een DNA-zoektocht te beginnen naar vermiste Belgische Korea-soldaten, is het onderzoek begonnen. Een team heeft deze week bij familieleden stalen genomen.

In de marge van een herdenkingsreis naar Korea vernam minister van Defensie De Crem (CD&V) twee jaar geleden dat de Koreanen nog steeds enorme inspanningen leveren om de tienduizenden vermisten uit de Koreaanse oorlog te identificeren.

“Daartoe hadden ze al een zeer brede waaier van methodes aangelegd”, zegt majoor Filip Oosterlynck, verantwoordelijke bilaterale betrekkingen met onder meer Korea.

“Zo zijn er registers van kentekens en uniformen, nauwkeurige plaatsbepalingen van wie waar verdwenen is. Daar is uiteraard het DNA-onderzoek bijgekomen. Aan elk land dat in Korea meevocht, hebben ze representatieve DNA-stalen gevraagd.”

Speld in hooiberg

“Het wordt een speld in een hooiberg, dat besef ik ook wel. Maar ik zou het me mijn leven lang verwijten als ik deze kans niet voor mijn broer had gegrepen”, vertelt Edgard Tresinie uit Genk.

Twee militairen hebben bij hem een staaltje wangspeeksel komen afnemen. Zijn broer verdween in januari 1951, 63 jaar geleden, tijdens een nachtelijke patrouille na een vuurgevecht op de frontlijn in Korea. Behalve enkele tegenstrijdige getuigenissen is sindsdien geen spoor meer van VN-soldaat Victor Tresinie vernomen.

Of er snel een antwoord is te verwachten? “De Belgen vochten in een zeer moeilijk terrein.” Victor Tresinie verdween zelfs in een gebied dat nu Noord-Korea is. “Maar het is nooit te laat”, zegt de majoor. “Misschien gaan de beide Korea’s toch ooit gegevens uitwisselen.”

Foto Serge Minten: Edgar Tresinie
PVB

.

Nu in het nieuws