Geen keukengeheimen meer

Het federaal voedselagentschap FAVV gaat “zo snel mogelijk” alle inspectieverslagen van horecazaken online publiceren. Zo ziet iedereen hoe (on)hygiënisch de keuken is. Horeca Vlaanderen is “bezorgd” en houdt een slag om de arm.

dvansant

“Er is nog niks beslist”, zegt Gerrit Budts, woordvoerder van beroepsvereniging Horeca Vlaanderen. “De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de kmo, waaronder ook Horeca Vlaanderen valt, heeft over het plan een negatief advies gegeven. Maar wij willen de onderhandelingen zo constructief mogelijk voortzetten.”

Het is niet verwonderlijk dat niet elke horeca-uitbater staat te springen voor zo’n ‘open keuken’, en discussies zijn normaal, stelt het FAVV.

“Maar landen doen we in elk geval”, zegt woordvoerster Lieve Busschots. “Europa staat het toe en in steeds meer lidstaten zijn de inspectieverslagen publiek. De consument heeft er ook baat bij.”

Momentopname

“Wij zijn niet tégen een betere hygiëne in horecazaken”, reageert Budts. “Maar zo’n controle is altijd een momentopname. Een goede leerling mag geen slachtoffer zijn. Is zijn zaak bij de hercontrole wél in orde, valt die slechte reclame dan nog te herstellen? Daarom zijn we bezorgd. Er zal íéts landen. Maar onder welke voorwaarden?”

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

Foto Frederik BEYENS: Minstens één horecaman heeft geen schrik: Giovanni Caglar (46) van de bekende megapizzeria Da Giovanni in Antwerpen. SYLVIA MARIËN

Nu in het nieuws