"De Wever moet veel en vooral lang rusten"

De Wever moet veel en vooral lang rusten

"De Wever moet veel en vooral lang rusten"

Print
Bart De Wever mag allicht dit weekend het ziekenhuis verlaten, waar hij maandag werd opgenomen met een infectie. “De symptomen duiden op pericarditis”, zegt viroloog Marc Van Ranst. En alle artsen zijn unaniem: “De man moet nu vooral veel rusten.”

“Ik sukkel een beetje met een griepje”, zegt Bart De Wever. Hij ziet er inderdaad een beetje pips uit, maar chat die dag niettemin geanimeerd met onze lezers via de website. Het is 5 februari. Vijf dagen later ligt hij in het ziekenhuis.

'Aids'

Chris Goossens, de sportarts die Bart De Wever begeleidt, bezocht zijn patiënt gisterennamiddag in het ziekenhuis. “Ik was er bij toen zijn toestand verslechterde”, zegt hij. “Uit bloedonderzoek bleek dat er een bacteriële infectie aanwezig was en hij kreeg antibiotica. Maar in het weekend sloeg zijn toestand om. Hij kreeg koorts, wat wijst op een virale infectie. We wilden geen risico nemen en daarom werd hij opgenomen in het ziekenhuis. De artsen ontdekten een stoornis van het hart, met vocht rond het hart en ook vocht op de longen. Dat zou onder meer kunnen wijzen op een hartspierontsteking.”

Volgens Chris Goossens stelt de Antwerpse burgemeester het redelijk goed. “Een beetje bleekjes, maar dat is normaal als je vijf dagen in het ziekenhuis ligt.”

Beter dus dan het persbericht deed vermoeden? “Inderdaad. Hij heeft dat nochtans mee opgesteld. Ik zei nog: moet dat nu? Maar hij antwoordde: ‘Als ik dat niet allemaal schrijf, dan heb ik morgen aids. Je weet hoe sommige media zijn.”

Verontrustend

“Rust is ontzettend belangrijk in dit geval”, zegt Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie aan het UZ Antwerpen. “Een longontsteking is niet niks. Zeker wanneer die via de bloedbaan andere organen aantast. Dat moet je ernstig nemen. Ik ben zijn arts niet en kan me dus niet uitspreken over zijn dossier, maar dat een infectie na al die tijd weer opduikt, vind ik redelijk bizar en toch ook wel verontrustend. Anderzijds: als het klopt dat hij in het weekend al naar huis mag, zal het wel niet zo heel ernstig zijn.”

Foto LUMA
WIM DAENINCK

MEEST RECENT