"Aandoening van De Wever beangstigend en pijnlijk"

Aandoening van De Wever beangstigend en pijnlijk

"Aandoening van De Wever beangstigend en pijnlijk"

Print
"Een virale infectie op de hartzak is een aandoening die wel vaker voorkomt", zegt viroloog Marc Van Ranst. N-VA-voorzitter Bart De Wever werd vorig weekend opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. De artsen gaan momenteel uit van een virale infectie die zich initieel op de hartzak heeft gericht, en zich van daaruit heeft verder gezet.

Omdat Van Ranst het dossier van De Wever niet kent, kan hij niet ingaan op de gezondheidstoestand van de politicus, en beperkt hij zich tot algemeenheden.

Lees ook: Bart De Wever opnieuw in ziekenhuis

"Beangstigend en pijnlijk"

De infectie waarvoor De Wever is opgenomen, is ernstig, maar loopt volgens Van Ranst doorgaans goed af bij jonge mensen. "Voor wie ermee te maken krijgt, is het wel beangstigend en pijnlijk", zegt Van Ranst. "De pijn is namelijk moeilijk te definiëren. Patiënten hebben last van een stekende pijn in de borstkas, pijn om te ademen, en ook rugpijn. Daarbovenop komt er vermoeidheid die niet te verklaren is."

Het is niet atypisch dat deze infectie langdurig is. "Dat blijkt ook uit het geval van De Wever. Al in november werd hij enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis." Toen ging de artsen uit van een zware bacteriële infectie, die behandeld werd met een antibioticakuur. Begin deze maand doken de symptomen opnieuw op, aldus de persmededeling van De Wevers woordvoerder donderdag. "Ook dat is typisch voor die infectie: ze gaat weg, en keert terug", zegt Van Ranst.

Voldoende rust

Voor de behandeling van een virale infectie op de hartzak wordt, behalve ontstekingsremmers, vooral voldoende rust voorgeschreven.

Foto's Sven Dillen en Belga

Nu in het nieuws