Freya Van den Bossche wil uitbreiding rookmelderplicht

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche is voorstander van een uitgebreidere verplichting voor rookmelders in studentenhuizen. Dat zei ze donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op vragen van Katrien Schryvers (CD&V) en Jan Penris (Vlaams Belang) naar aanleiding van de dodelijke kotbrand in Leuven. In maart heeft Van den Bossche een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en met de burgemeesters en brandweercommandanten van de studentensteden over de brandveiligheid.

dvansant

Sinds dit academiejaar moeten alle studentenkamers die worden verhuurd met een nieuw contract voorzien zijn van een rookmelder. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle verhuurders een melder hebben geplaatst, maakt de minister duidelijk. "Wellicht kan er worden gewerkt aan het sensibiliseren van verhuurders, maar ook van studenten, om hun duidelijk te maken dat ze daar recht op hebben en dat het een plicht is van de verhuurder", zegt ze.

Als er een meerderheid kan worden gevonden voor de uitbreiding van de verplichting naar lopende contracten, is Van den Bossche daar voorstander van. "Hoe meer mensen er kunnen worden verwittigd bij brand, hoe beter. Zoiets hoeft niet af te hangen van een overleg met minister Milquet of met de burgemeesters. Een initiatief op dat vlak is wat mij betreft zeker niet onwelkom."

Naar aanleiding van het overleg met Milquet en de lokale overheden vindt de minister dat we ons moeten afvragen of er strengere Vlaamse en federale brandveiligheidsnormen nodig zijn.

Archieffoto Belga BELGA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio