Turtelboom wil nog meer seponeringen van intrafamiliaal geweld

"Ik hoop dat in de toekomst nog meer zaken van intrafamiliaal geweld geseponeerd worden. Dit geweld moet niet afgehandeld worden met celstraffen, maar met projecten zoals het Antwerpse CO3-project. We hebben dat nu trouwens uitgebreid naar Mechelen en Hasselt". Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) en Wouter De Vriendt (Groen).

dvansant

Van de 313.595 tussen 2008 en 2012 geregistreerde processen-verbaal voor intrafamiliaal geweld werd 77 % zonder gevolg geseponeerd. Van de dossiers die wel voor de rechter kwamen, eindigde drie vierde met een veroordeling van de dader. Zeventien procent leidde tot een strafopschorting en vier procent van de beklaagden werd vrijgesproken. Dat blijkt uit cijfers van Turtelboom.

Lees ook: 12,5% Belgen slachtoffer van partnergeweld

"Applaudisseren"

Van Vaerenbergh en De Vriendt waren zeer verontwaardigd over de houding van Justitie. Zij wilden meer vervolgingen. Maar Turtelboom noemde hun visie "oneerlijk" en "compleet fout". "Celstraffen zijn geen oplossing in dit soort zaken. Van de 75% seponeringen heeft 40% van de koppels zijn problemen zelf duurzaam opgelost. Wij moesten eigenlijk applaudisseren voor deze koppels".

Turtelboom prees het Antwerpse CO3-project tegen geweld binnen het gezin dat vorig jaar nog de Belgische prijs voor veiligheid en criminaliteitspreventie heeft gewonnen. "We hebben dit veralgemeend naar Mechelen en Hasselt", maakte ze bekend. "Ik hoop dat in de toekomst nog meer geseponeerd kan worden in dit soort zaken, want dat betekent dat onze aanpak werkt".

CO3

CO3 ("Cliëntcentrale organisatie met drie partners") is een project met drie partijen: politie en justitie, hulpverlening en de lokale besturen (stad én provincie). Zij willen samen infrafamiliaal geweld bestrijden. Meer bepaald willen ze geweld binnen gezinnen stoppen en terugval voorkomen. Ze werken aan "beschermende factoren" binnen een gezin. Onder beschermende factoren verstaan ze: een goede huisvriend ondersteunen, een goede band met de kinderen uitbouwen, een zinvolle dagbesteding verzorgen voor de echtgenoten. De sterkte van het gezin vormt het uitgangspunt. Niet alleen de geweldfeiten komen aan bod, maar ook achterliggende problemen zoals drugsmisbruik, een precaire verblijfssituatie, stress, slechte woonomstandigheden, een grote schuldenberg. Aan al deze problemen wordt gewerkt.

Binnen elk gezin verzorgt één medewerker, 'de casusregisseur', de samenwerking tussen de verschillende organisaties.

Foto Belga JDW

MEER OVER Annemie Turtelboom