Belangrijkste woonvraag Belgen: woning huren of kopen?

Ter gelegenheid van Batibouw heeft Wikifin, dat uitgaat van de financiële toezichthouder FSMA, enkele instrumenten voorgesteld die burgers moeten helpen bij het financiële beheer van een woonproject. Een bevraging van Wikifin leert dat de Belgen vooral willen weten of ze beter een woning huren of kopen.

tmas

Wikifin hield een enquête over wat bij de bevolking de grootste vragen zijn in verband met wonen, uit meer dan 1.000 vragen distilleerde het dan de tien meest gestelde. Naast huren of wonen vraagt de Belg zich onder meer af welk budget nodig is om een woning te kopen en welke premies hij kan genieten. De vaakst gestelde vragen betreffen de fiscaliteit, premies, hypothecaire kredieten en, niet in het minst, het wetgevend kader.

In aanwezigheid van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) en minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) werd donderdag een brochure voorgesteld met "tien antwoorden op uw woonvragen", op Batibouw te verkrijgen aan de stand van Wikifin, en een IMMOsimulator. Deze laatste naar analogie met de spaarsimulator die Wikifin.be eerder al opzette.

Met de IMMOsimulator moeten burgers in enkele klikken een heel duidelijk idee krijgen van hun woonproject "gebaseerd op betrouwbare informatie en tools, en zonder commerciële bijbedoelingen", zegt minister Vande Lanotte. Minister Geens benadrukt op zijn beurt "dat een woonproject in goede banen leiden gebeurt door het stap voor stap aan te pakken en je goed te informeren. De eerste stap daarin is een budget vastleggen."

<>

>Belga / Archieffoto

MEER OVER Wonen