Eric Gerets: "Alleen voor Standard naar België"

De haren zijn al wat grijzer geworden en de stem klinkt minder scherp. Toch is Eric Gerets niet naar Qatar afgezakt om uit te bollen. Het vuur brandt nog steeds bij de bijna-zestiger, ondanks een lichte hersenbloeding anderhalf jaar geleden. Uw krant zocht hem op.

jatimmermans

Hoe bevalt het leven in Qatar je?

Gerets: "Zeer aangenaam. Geen kip kent me, wat me een gevoel van privacy geeft. En ik denk niet dat je ergens betere restaurants vindt dan in Doha, van de betere tot de topkeuken."

Het was onlangs wel schrikken toen bleek dat je een lichte hersenbloeding had opgelopen.

"Die dateert al van november 2012 maar heeft vreemd genoeg pas eind vorig jaar de Belgische kranten gehaald. Ik kan u zeggen dat het naar omstandigheden heel goed gaat met mij, maar ik besef dat ik veel geluk heb gehad."

Zal dit 'medisch voorval' ook invloed hebben op het verdere vervolg van je carrière?

(Resoluut) "Ja!"

In welke zin?

"Wat me overkwam, is deels genetisch bepaald. Mij moeder had hoge bloeddruk, mijn zus heeft het ook. Maar het is ook stressgerelateerd. Het belangrijkste is dat ik niet binnen de kortste keren opnieuw in het ziekenhuis beland. Dus zou het best kunnen dat ik in het verdere vervolg van mijn carrière niet meer voor een topclub zal kiezen. Stel dat ik werk voor een elftal waar bij elk doelpunt veertigduizend man uit zijn dak gaat, dan zou dat in principe gevaarlijk kunnen zijn voor mijn gezondheid. Ik sluit niets uit maar mijn gezondheid is nu prioriteit."

Je cv zou bij Anderlecht op het bureau liggen.

(Grijnst) "Dat heeft Eddy (Merckx, red.) je vermoedelijk verteld. Eerlijk, daar weet ik niets van. Het lijkt me trouwens sterk dat rood-wit naar paars-wit zou verhuizen. Voor mij is het duidelijk: als ik terugkeer naar België en ik nog een club wil trainen, dan is het Standard of niemand. Begrijp me niet verkeerd: Anderlecht is een fantastische club, niemand won in België meer titels dan zij. Daar kan je alleen maar respect voor hebben."

GUY VAN DEN LANGENBERGH

Foto Raymond Kerckhoffs

MEER OVER Qatar

Meer sportnieuws