Republikein sleept Obama voor rechter wegens NSA-spionage

Rand Paul, een Republikeinse senator die behoort tot de strekking van de Tea Party, sleept de Amerikaanse president Barack Obama en enkele nationale veiligheidsfunctionarissen voor de rechter in een zogenaamde "class action"-zaak. Paul wil zo een einde maken aan de afluisterpraktijken van de spionagedienst NSA.

mceulemans

Paul, in 2016 mogelijk presidentskandidaat, zegt de zaak te starten "namens iedereen in Amerika die een telefoon heeft". Hij vindt dat de monitoring van telefoonverkeer door de NSA in strijd is met het vierde amendement van de Amerikaanse Grondwet. Dat amendement beschermt burgers tegen "onredelijke zoekingen en inbeslagnames".

Conservatieve klacht

Op een persconferentie verklaarde Paul dat zijn land "een open discussie moet hebben" over de kwestie en hij hoopt dat de zaak bij het hoogste gerechtshof, het Supreme Court, zal belanden. Paul en FreedomWorks, een conservatieve organisatie die de klacht mee ondertekende, willen het programma dat telefoniegegevens verzamelt onmiddellijk laten opschorten, gevolgd door een bevel van de rechtbank om alle gegevens van de laatste vijf jaar te wissen.

"Al te lang zijn Amerikanen bereid hun burgerlijke vrijheden opzij te schuiven in naam van de nationale veiligheid", stelt FreedomWorks. "Ondanks herhaaldelijke verzoeken is de NSA nog niet in staat geweest enig bewijs te leveren dat de telefoongegevens nuttig geweest zijn om terroristische aanslagen te detecteren of voorkomen."

Belga, foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER