1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Margriet Ballegeer waagde haar leven om Duitsers te saboteren

Margriet Ballegeer (1890 - 1980) was de dochter van politiecommissaris Frederik Ballegeer. Het gezin woonde in de Magdalenastraat in Kontich. Bij de aanvang van de oorlog vluchtte ze naar Nederland, waar ze zich aansloot bij het Rode Kruis. Ze hielp er bij de opvang van Belgische vluchtelingen. Zij kwam al snel terug naar België, waar ze zich nuttig maakte als spionne voor de geallieerde inlichtingendiensten.

desmet philippe

In 2013 verscheen het elektronisch boek Spying in World War I, The True Story of Margriet Ballegeer, geschreven door Janet Dean. Paul Catteeuw, voorzitter van de Erfgoedraad, wil het boek graag vertalen, als de familie daarvoor de toestemming geeft. "Het verhaal leest als een thriller. Margriet was niet voorbestemd om een heldenrol te spelen, maar ze er is een beetje toevallig ingerold."

Margriet waagde haar leven om de Duitsers zoveel mogelijk te saboteren. "Haar spionagewerk kan je in twee delen splitsen. Eerst is ze vooral actief als koerier, die met haar winkel in de Magdalenastraat als dekmantel, de informatiestromen ondersteunt. Via haar vader geraakt ze aan valse paspoorten." Door die link met haar pa kwamen de Duitsers haar op het spoor en Margriet werd gevangen genomen. Ze bracht een half jaar in de cel door. Deze periode versterkte haar in haar voornemen om haar vaderland te dienen.

"Ze leert geheim agent Henri Van Bergen kennen, die de liefde van haar leven wordt. In de tweede fase van haar carrière als spionne smokkelt ze samen met Henri informatie over Duitse troepenbewegingen naar Nederland." Twee jaar lang wisten ze uit de handen van de Duitsers te blijven, maar dan werden ze verraden door een dorpsgenoot. Door de aanhoudende ondervragingen en ontberingen ging ze over tot bekentenissen.

Margriet werd ter dood veroordeeld, maar haar straf werd omgezet in levenslange opsluiting. Haar beminde Henri werd in het fort van Edegem gefusilleerd. Na de bevrijding moest Margriet het lijk van Henri identificeren. Het was een zeer traumatische ervaring. Margriet kon niet meer aarden in Vlaanderen, omdat er te veel zaken waren die haar herinnerden aan haar lijden en aan haar vermoorde partner. Ze reisde naar Engeland, waar ze tot haar dood is blijven wonen.

Aantal gesneuvelden aan het front: 36 militairen

Aantal gesneuvelde burgers: 3 burgers. Slachtoffers in Waarloos: 8

Philippe Desmet

Foto GvA (boven): Margriet Ballegeer

Foto GvA: Magdalenastraat

Vastgoed

Jobs in de regio